Lezing: Reacties van hindoes en moslims op christelijke dominantie.
Interreligieuze relaties in Suriname en Guyana 1950 – 2014.
Kirtie Algoe zal op vrijdag 16 juni a.s. om 18.30 uur op uitnodiging van de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie een lezing geven over de reacties van hindoes en moslims op de christelijke dominantie in Suriname en Guyana in de periode 1950-2014. Zij promoveerde in april jl. op dit onderwerp tot doctor in de Maatschappijwetenschappen.
In tegenstelling tot veel andere delen in de wereld zijn er in het Caribisch gebied geen gewelddadige religieuze conflicten tussen christenen, hindoes en moslims geweest. In haar onderzoek zocht Algoe naar een verklaring hiervoor. Hiertoe analyseerde zij de situatie in Suriname en Guyana van 1950 – 2014. Beide landen hebben de grootste aantallen hindoes en moslims binnen het Caribisch gebied en het christendom is er de dominante religie. Als religieuze minderheidsgroepen in beide landen, ontwikkelden de hindoes en moslims diverse strategieën om de christelijke dominantie te verminderen. Denk hierbij aan reacties op ideologisch niveau, waarbij de nadruk ligt op de waarden en normen van het geloof, en op institutioneel niveau, zoals het oprichten van formele scholen met een religieuze denominatie. Welke strategieën worden gehanteerd en het effect hiervan op onderlinge religieuze relaties worden ook beïnvloed door maatschappelijke factoren, zoals de rol van de overheid en politieke macht van een religieuze groep, etniciteit, de rol van religieuze leiders, de opkomst van andere religieuze groepen en demografische ontwikkelingen. Algoe onderzocht de verschillende strategieën, hun effect op de interreligieuze relaties en de invloed van bovenstaande factoren om zo een verklaring te vinden voor de vreedzame coëxistentie van diverse geloven in het Caribisch gebied.
De Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie
Deze lezing is de laatste in de lezingenreeks die de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI) organiseerde in het kader van 144 jaar Hindostaanse Immigratie. De lezing vindt plaats in de Ballaroom, Gebouw 2 van het Lalla Rookh Complex aan de Lalla Rookhweg 54 te Paramaribo. Op deze avond is ook het Lalla Rookh Museum geopend. De toegang voor het museum en de lezing is gratis.
——————————————————————————————————————————-
Noot: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aruna Mungra, Coördinator/Curator van het Lalla Rookh Museum, tel.: 8966714 / 463080 / 531267