Lezing van Rajyogi Atam Prakash uit Mount Abu, Rajasthan-India: ‘Succes without stress’

Broeder Atam Prakash is langer dan 40 jaar betrokken bij de spirituele organisatie Brahma Kumaris. Vanuit zijn wetenschappelijk achtergrond zoekt hij naar de spirituele antwoorden op diepere zaken in het leven en inspireert mensen tot innerlijke verandering en kracht van hun leven en acties. De methode die hij gebruikt is de Raja Yoga meditatie, en het effect hiervan op de mind.

Br. Atam Prakash en mw. Renuska Merhai die de lezing vertaalde naar het Nederlands.

In zijn verwelkoming gaf broeder aan dat wij hier samengekomen zijn vanwege dit mooie onderwerp. Doordat wij zo druk bezig zijn, raken wij gestresst en verdwijnt ons geluk. Daarom moeten we de kunst leren om zonder stress gelukkig te zijn. Want stress veroorzaakt schade aan de mind en ook aan het lichaam.

Door negatieve en verspilde acties te creeren, beïnvloeden wij alle cellen in ons lichaam ook negatief. We zijn eerst ziek in de mind en dan verspreidt de ziekte zich in ons lichaam. Stress is op ons gezicht af te lezen. Raja yoga meditatie helpt ons geluk te ervaren, doordat wij weten hoe positieve gedachten te creëren.  We kunnen dan genieten van het leven.

Een mind vrij van stress kunnen we bereiken door positieve attitude en positieve gedachten. Alles wordt gemakkelijk. Negatieve attitude en gedachten echter zorgen voor een last in de mind.

Ook door de ziel krachtig te maken, worden wij “tension free”. Door Raja yoga meditatie elke dag te beoefenen, voeden wij de ziel en wordt deze weer krachtig. Dit is de kunst om lichtheid te ervaren, ondanks dat wij de hele dag bezig zijn. De krachten die in de ziel zijn, worden omhoog gehaald, ons zelfrespect wordt ook omhoog gehaald. Door de connectie met de Allerhoogste Ziel zijn wij met Hem verbonden en zal de ziel kracht ervaren.

Wij zijn alle fortuinlijke zielen, omdat wij in deze spirituele bijeenkomst een goede rekening creëren.  (Verwijzend naar een grote plaat aan de muur van het lichaam met de chakras). Raja yoga meditatie is voor de mind. Als de mind gezond is, worden de chakras wakker gemaakt. Ik kan ervaren dat ik meester ben van hetzelf. Het is de ziel die het lichaam bestuurt. Als ik gedreven word door acties, kan ik geen meester genoemd worden. Als mens willen we vrede en liefde ervaren, omdat deze de originele kwaliteiten zijn van de ziel.

De zon is instaat alle rommel en vuil te verbranden. Als ik me verbind met de Allerhoogste Ziel, kan ik kan vuur, warmte en koelte van Hem ervaren. Kracht in de ziel zal toenemen. Daarom moet ik oefenen Hem te herinneren ook terwijl ik acties uitvoer. Ik ontwikkel dan de gewoonte om goddelijke krachten aan mijn acties toe te voegen.

Waar we aandacht aan moeten besteden, om positief vooruit te kunnen gaan en waar Raja Yoga ons mee helpt is WATCH:
W staat voor woorden. Mijn woorden moeten gevuld zijn met zoetheid en zachtheid. Woorden van geluk zal ik aan iedereen geven.
A staat voor acties, laten al mijn acties verheven zijn.
T staat voor thoughts of gedachten. Ik zal krachtige gedachten ontwikkelen.
C staat voor cool of koelheid en karakter. Als ik mijn koelheid kwijtraak, zal mijn temperament (gemoedstoestand) veranderen. Ik zal boos worden en verdrietig zijn. Dit is een teken van zwakheid. Mensen herinneren ons op basis van de goedheid die zij hebben ervaren.
H staat voor holiness en happiness. Zuiverheid en geluk. Niets is voedzamer voor de mens dan geluk.

De lezing werd afgesloten met een begeleide meditatie.

 

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *