LICHT zijn in de donkere wereld van vandaag

 We praten veel over het licht, zeker als er licht decoratie om ons heen is. Licht trekt alle aandacht, omdat licht een aparte uitstraling geeft waarvan we allemaal genieten. Hoe komt het dat licht zo aantrekkelijk is? Licht is een actieve energie en heeft een bron. De zon is bijvoorbeeld een actieve bron van licht. Duisternis is de afwezigheid van licht. Ons bioritme en lichamelijke processen zijn gekoppeld aan de cyclus van dag en nacht. De avond bijvoorbeeld wordt gebruikt om balans terug te vinden. Die natuurlijke cyclus van dag en nacht gaat ook door in het grote spel. Dat betekent dat er een periode is waarin er licht is. Licht is in deze context helderheid, duidelijkheid en waarheid. Wanneer er waarheid is, is er licht. In de spirituele context, als we praten over licht, praten we over de waarheid in onszelf. Weten we wel wat de waarheid is in onszelf en over onszelf? Licht is de actieve energie en wij zijn allemaal wezens van licht. Als spirituele wezens zijn we puur geconcentreerd helder licht. Dit licht maakt dat we kunnen stralen. Hoe zuiverder het licht is, hoe groter de uitstraling. Wanneer er bij mensen een moment is van herkenning van iets bijzonders, stralen en schitteren hun ogen. Automatisch komt daarbij een zachte glimlach. Deze twee dingen gaan samen: stralende ogen en een glimlach. Het is het innerlijke geluk dat zichtbaar wordt vanuit de ogen. Omdat we licht zijn, stralen we ook licht uit als we in die waarheid leven.

De wereld in het donker

De wereld van vandaag is best wel donker. We zullen het donkere kunnen herkennen wanneer we weten wat licht is. Als het donker is, is het beangstigend omdat we het overzicht kwijtraken. Daar maken bepaalde groepen goed gebruik van: ze wachten tot het donker is om duistere praktijken uit te voeren. Dingen die gedaan worden in het donker hebben meestal iets te maken met onzuiverheid. In het grote wereld spel is er ook een tijd waarin het heel donker wordt, omdat we de waarheid kwijtraken. De bron van waarheid wordt minder zichtbaar. Duisternis is spiritueel gezien onwetendheid, wat betekent dat we de diepere basismechanismen van leven niet meer beheren. We weten niet meer hoe in puurheid en vanuit waarheid te leven. Wanneer het voor ons donker begint te worden, laten wij door hebben waar het schakeltje is dat we weer moeten aanschakelen voor onszelf. Als we kijken naar het cyclische verloop van tijd, begint alles nieuw, waarna het geleidelijk aan oud wordt. Alles wat nieuw is, heeft een pure kern. Maar dan vervalt het in de loop van tijd. Dit heeft te maken met de natuurwet – de wet van entropie, maar geldt ook als spirituele wet. Alles begint in een staat van zuiverheid. In die staat van zuiverheid kennen we onszelf in die waarheid van wie we zijn. In het begin van tijd weten we wie we zijn. We kennen onszelf vanuit ons puurste innerlijk zelf als spirituele wezens. Die tijd wordt herinnerd als Paradijs, Hemel, Bahisht, Satyug. De natuur, materie en spirituele wezens waren alle eerst puur, waardoor er een mooi samenspel bestond. Geleidelijk aan is dat vervallen, toen we naar elkaar begonnen te kijken vanuit het bewustzijn van het lichaam/materie.

Wat het voor ons betekent om licht te zijn

Deze spirituele kennis van Raja Yoga leert ons dat we van oorsprong pure, zuivere, spirituele wezens zijn die een aantal kwaliteiten met ons meedragen. De kwaliteiten van liefde, vrede en zuivere spirituele kracht horen bij ons. Als we in die kwaliteiten leven, is er de ervaring van innerlijk geluk, tevredenheid en volheid, waarbij we voelen dat we altijd iets kunnen bijdragen. Want dat is wat licht doet; licht straalt en verspreidt zich. De basiskwaliteiten die in onze kern verborgen zitten, komen bewust tot expressie als we daarvan bewust worden. Het liefst shinen we wat impliceert dat we onze schoonheid graag laten zien op een heel natuurlijke manier. Onszelf herinneren dat we een liefdevol spiritueel wezen zijn en van daaruit in het leven staan, maakt dat we overal en altijd kunnen delen wat we hebben. We stralen het uit en dat is niet tegen te houden.

Kan ik leven in het bewustzijn van de waarheid over mezelf?  Hierdoor zal ik steeds licht kunnen toevoegen waar het nodig is. Kan ik vrede geven als mensen verdrietig zijn? Kan ik in rust blijven als mensen vredeloos zijn? Kan ik stabiel zijn als mensen in de war zijn? Ze zullen dan in staat zijn een deel van de vuurtoren te zien om hun weg opnieuw te bepalen. Durf ik om licht te zijn? Dit is wat de wereld nodig heeft. Alle lichtjes zijn nodig zodat er herstel plaatsvindt van het diepe gat waarin we zijn gezakt. Evenzo is Divali ook een rozenkrans van lichtjes. Het gaat niet alleen om één lichtje, maar om een serie van aangestoken lichtjes, verbonden met elkaar. Derhalve in plaats van te kijken hoe donker de wereld is, laten we het licht zijn en durven om in de waarheid te staan. Naar mezelf kijken als een innerlijk aangestoken licht. Het licht van liefde en vrede, het zuivere spirituele licht verbonden met de Bron van licht, de Allerhoogste.

In deze waarheid over mezelf, kan ik anderen de weg wijzen door mijn licht te laten stralen. Precies daar waar ik ben als bewust helder aangestoken licht met de aandacht gericht op de waarheid over mezelf en God.

Brahma Kumaris Wereld Spirituele Organisatie