Logo 146 jaar Hindostaanse Immigratie

Op 5 juni 2019 herdenken wij 146 jaar Hindoestaanse Immigratie. Het logo is bij 140 jaar gelanceerd, waarbij het elk jaar erna is aangepast. Vorig jaar bij 145 is de 5 geassocieerd met de sikkel. Dit jaar wordt de 6 gesymboliseerd met een trotse pauw. Met het credo: Let’s do more, let’s show mor(e)!

Betekenis van dit logo :
De 1 en 4 samen met de Surinaamse en Indiase vlag zijn gesitueerd in de vorm van een zeilschip met de 6 als een trotse pauw die zijn veren uitspreidt en tentoonstelt van “Kijk mij hier”. De pauw, (mor) komt veelvuldig voor in de Indiase mythologie. Het credo “Let’s do more, let’s show mor(e)” spreekt voor zich. Laten we meer doen, laten we meer tentoonstellen! Onze voorouders hebben veel offers gebracht en hebben ons ook veel vaardigheden gegeven om ons verder te ontwikkelen. Het gele driehoekige vlaggetje staat voor eenheid en hoop: áshá.
1873 is een jaartal dat kenmerkend is voor de Hindoestaanse immigratie. 1873 staat in het kielzog. India was zeer populair bij de Europeanen. Denk maar aan Marco Polo en ook aan Columbus die een alternatieve route zocht naar India. In dit geval zijn samen met de immigranten daadwerkelijk al de schatten, kunst, cultuur, specerijen etc. meegekomen naar Suriname. Dit is vertegenwoordigd door een kwart gedeelte van de Ashoka Cakra in het voorruim van het schip. Dit symbool is te zien op de vlag van India. In deze is de vlag ook trots afgebeeld op het boegbeeld.
Voorts kunnen we (heel subtiel) de 1 zien als het kruisteken, de 3 als het AUM-teken. Het muslim- teken, de maan, kunnen we ook vinden in de sikkel. De 8 als goed-teken oftewel het oneindig teken. De 7 zit vast verankerd aan de golven. De 7 staat voor de haak, de ‘kubri’, van de landbewerkers. De ‘kubri’ is een werktuig dat het werken vergemakkelijkt. Voor mij staat dit symbool voor innovatie/creativiteit van de landbouwers.
Vanaf 1873 zijn wij hier verankerd en hebben dit land mee helpen opbouwen. Los van alle misbruik en uitbuiting door de kolonisatoren, hebben onze voorouders van dit land toch een land van Ráma proberen te maken.
De 2 golvende strepen hebben de kleur van de Nederlandse vlag, omdat veel afstammelingen van de immigranten tegenwoordig ook in Nederland wonen. Het diasporaland dat een speciale band heeft met Suriname.
Ontwerper: Ranjan Akloe, kunstenaar, i.s.m. OHM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *