Maart 2023: Internationale Darmkankermaand

Maart is internationale darmkankermaand. De gehele maand wordt er wereldwijd extra aandacht besteed aan de vroege opsporing van darmkanker. Darmkanker is goed te genezen als je er op tijd bij bent.

Darmkanker: hoe herken ik het?

De symptomen van darmkanker kunnen heel verschillend zijn. Ze hangen ook af van de plek van de tumor. Je kan ook een tumor in je darmen hebben, zonder klachten te ervaren. Als je klachten hebt die op darmkanker kunnen wijzen, is het verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan. Hoe eerder de diagnose darmkanker wordt gesteld, hoe meer kans er is op volledige genezing.

Herken de 7 alarmsignalen

De volgende klachten kunnen wijzen op darmkanker, maar dat hoeft niet. De klachten kunnen ook voorkomen bij andere ziekten dan kanker:

1.Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts. De huisarts kan dan onderzoeken wat de oorzaak is

2. Veranderende ontlasting kan door darmkanker komen. Bijvoorbeeld vaker of minder vaak naar de wc moeten dan normaal. Of de ene keer diarree, daarna verstopping en dan weer diarree. Ook als je ontlasting er anders uitziet dan je gewend bent, kan dit door darmkanker komen.

3. Loze aandrang kan ook een symptoom zijn van darmkanker. Je denkt en voelt dan dat je moet poepen, maar er komt geen ontlasting.

4. Door darmkanker kan je afvallen. Je verliest gewicht zonder te weten waarom. Dat kan komen door de tumor in je darmen.

5. Een verminderde eetlust is een van de alarmsignalen van darmkanker. Maar minder eetlust kan ook met iets anders te maken hebben, zoals stress of andere (darm) aandoeningen.

6. Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in de buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is, bijvoorbeeld met je darmen. Er kan een tumor in de darmen zitten die het ongemakkelijke gevoel kan geven. Het kan ook een andere, meer onschuldige reden hebben. Zo kan je last hebben van verstopping of iets verkeerds hebben gegeten. Ook kan buikpijn komen door ernstige aandoeningen zoals een chronische darmontsteking (IBD), coeliakie of galstenen.

7. Door een tumor in je darmen kan je bloed verliezen. Door dit bloedverlies kun je last krijgen van bloedarmoede kan je moe en duizelig worden.

Deze klachten kunnen te maken hebben met darmkanker, maar ook een andere oorzaak hebben. Ga naar de huisarts als je je zorgen maakt. Of als een van deze klachten na twee weken niet over is. Of als de klachten steeds terugkomen.

Wanneer naar de huisarts?

Hoe eerder de diagnose darmkanker wordt gesteld, hoe meer kans er is op volledige genezing. Als je klachten hebt die op darmkanker kunnen wijzen, is het verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan. En zit er bloed in je ontlasting? Dan is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan.

a. Als je regelmatig darmklachten hebt

Iedereen heeft wel eens last van darmklachten of problemen met de stoelgang. Als deze klachten regelmatig terugkomen, of langer dan twee weken aanhouden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als je ouder bent dan 50 jaar en je voor het eerst darmklachten hebt, is het verstandig naar de huisarts te gaan.

b. Als darmkanker voorkomt in de familie

Als meerdere mensen in jouw familie een vorm van darmkanker hebben of hebben gehad, is er een kans dat de darmkanker erfelijk is. Deze kans is ook aanwezig als één familielid op (zeer) jonge leeftijd darmkanker krijgt. Als je ongerust bent of darmkanker in jouw familie erfelijk is, kan je dit met jouw huisarts bespreken.

c. Als je ongerust bent

Samen met de huisarts kan je bespreken of jouw ongerustheid terecht is. De huisarts is er ook om jouw onrust weg te nemen. De huisarts luistert naar je klachten en onderzoekt je. Soms doet de huisarts een rectaal toucher: een onderzoek via de anus (het poepgat). Bij dit onderzoek voelt de huisarts met een vinger in de anus om de binnenkant van de endeldarm te onderzoeken. Als het nodig is, stuurt de huisarts je door naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts) in het ziekenhuis.

Bron: mlds.nl