24 maart/ 25 maart: Holiká Dahan/ Holí- of Phagwáfeest

De werkelijke betekenis: verbroederings-, overwinnings- en lentefeest

Het Holífeest werd ingeluid op 13 februari, de dag van Vasant Pancamí, het begin van de lente. Toen werd de castorolieplant (reṉṟ ke peṟ) in diverse buurten geplant. Rondom dat plantje werd een brandstapel gemaakt; deze wordt 40 dagen erna, op de dag van Holiká Dahan, dus op 24 maart, in brand gestoken. De plant stelt de prins Prahlád voor en wordt eerst verwijderd. De plant die intussen gegroeid is, maakt ons bewust van de groei die wij als mens dienen door te maken.

De brandstapel die in brand gestoken wordt, stelt Holiká voor. Het verhaal van Prahlád en zijn tante Holiká symboliseert het volgende:
Prahlád stelt de onstoffelijke ziel voor, van oorsprong zuiver en positief
– z.a. wij in werkelijkheid zijn
– in een diepe liefdevolle connectie met God (Prahlád was een devoot van God Vishņu). De tante, Holiká, stelt het lichaam en lichaamsbewust denken voor, de basis voor onzuiverheid en negativiteit. De ziel is onsterfelijk en het lichaam is sterfelijk. Het vuur van yoga, de vurige liefde, werd Gods beschermende kracht, waardoor uiteindelijk niet Prahlád verbrandde, maar Holiká: het goede overwon het kwade. Op deze dag worden wij dus eraan herinnerd dat wij onze negativiteit moeten verbranden/vernietigen. Het elkaar eerst besmeuren met de as de volgende morgen(dhúr uráwe), dus op de dag van Holí zelf, is als het ware het vrij worden, verschoond zijn van negativiteit, waardoor de volgende stap, het kleuren kan plaatsvinden: het gekleurd worden door Gods gezelschap. Het gebruik van gekleurde poeders en vloeistoffen bij het Phagwáfeest is afgeleid van de natuur, waarbij in de lente alles in bloei is met diverse geuren en kleuren. Het verdelen van mithái (zoetigheid) symboliseert het delen van onze deugden met anderen, door positieve acties te verrichten. De spirituele kant van dit feest wordt ook benadrukt door de cautál’s die gezongen worden. Sarasvatí Mátá wordt aangeroepen om ons te zegenen in de cautál: Devi Shárada sumiri manávo, hriday so jáni.

Verband Phagwá en het Hindustaans nieuwjaar: Met het Phagwáfeest begint niet het hindu nieuwjaar, zoals velen denken. De Holikáverbranding vindt plaats in de nacht van volle maan. Precies 14 dagen erna, op 9 april a.s., met nieuwe maan, start volgens de hindu jaartelling het jaar 2081.

**Holí is een vrolijk en uitbundig feest, maar moet ons tevens helpen op onze weg naar zelfrealisatie.