Mahábhárata voor kinderen: Het Verhaal en De Moraal om te leren

Mahábhárata is ’s werelds langste epos en wordt verondersteld een mengsel te zijn van de Sanatan Dharm leer en filosofie.  Gaṇesh Bhagván heeft het epos geschreven, zoals verteld door de grote wijze Veda Vyás. De Mahábhárat is een van de twee Indiase heldendichten die het belang en de waarden van familie en vrienden verklaren. De andere is de Ramáyana.

 


Wat zit er in Mahábhárata?

De Mahábhárata is een van de waardevolste werken die de mensheid  al eeuwenlang verlicht. Het is gebouwd uit verschillende belangrijke feiten. Het leert een persoon om te studeren en gelijke tred te houden met menselijke en ethische waarden die nodig zijn voor een welvarend leven. De mens is een sociaal dier en moet zich houden aan de regels van de samenleving. Dit feit is duidelijk vastgelegd in de verhalen van Mahábhárata.

 

Het Mahábhárata-verhaal in het kort;

De Mahábhárata is een bron van oneindige kennis en manier van leven. Het draait om de meedogenloze haat en wraak onder neven en nichten, die uiteindelijk leidt tot de grootste strijd van de Kurukshetra. Hier is het verhaal van Mahábhárata, en het belang voor kinderen.

Shantanu, de koning van Hastinápura, was getrouwd met de prachtige riviergodin Gangá, die Devavrata (Bhishma) baart, een wijze en een sterke prins. Uiteindelijk trouwde Shantanu met Satyavati,  de moeder van Vyása, en  beloofde haar dat haar toekomstige zoon de koning zou worden. Shantanu heeft twee zonen met Satyavati waavan 1 overlijdt.

Satyavati vraagt haar oudste zoon Vyása om kinderen te verwekken met Ambiká en Ambáliká, de weduwen van haar overleden zoon Vichitravirya. Ambiká bevalt van een blind kind, genaamd Dritharáshtra en haar zus Ambáliká kreeg   een bleek kind Pándu.

Dritharáshtra wordt vanwege zijn blindheid niet meer geschikt geacht om de troon te bestijgen , en zijn stiefbroer Pándu wordt de koning. Pándu heeft een vloek op hem dat hij zou sterven als hij een seksuele relatie heeft.

Pándu’s eerste vrouw Kunti heeft een speciale gave om kinderen te baren en geeft het leven aan de virtuoze Yudhishthira op, de enorm sterke Bhima en de grote krijger Arjuna. Voordat ze met Pándu gaat trouwen, probeert Kunti haar gunst uit te proberen en wordt Karna geboren. Ze laat hem in de angst voor schande achter.

Madri, de tweede vrouw van Pándu, leent het geheim van Kunti en baart de tweeling Nakula en Sahadev.

Shri Krishna met de Pandavas en Draupadi

Deze vijf broers zijn de Pándava’s en de helden van het verhaal. Ze delen een gemeenschappelijke vrouw Draupadi.

Koning Pándu sterft na het huwelijk met zijn tweede vrouw, en zijn broer Dritharashtra wordt de koning.

Dritharashtra en zijn vrouw Gandhári hebben honderd kinderen, de Kaurava’s. Duryodhana is de oudste van hen.

Zowel de Pándava’s als de Kaurava’s groeien op met een afkeer voor  elkaar. De Pándava’s, met hun fysieke kracht, positieve houding en goede daden, worden populair onder de onderdanen van het land. Aan de andere kant zijn de Kaurava’s jaloers en slecht.

De oudste Kaurava, Duryodhana, werkt samen met zijn jongere broer Dhusyásana, goede vriend (en de stiefbroer van Pándavas) Karna en de broer van de moeder Shakuni om de Pándava’s uit hun koninkrijk te weren.

Duryodhana, Bhishma, Shakuni en Karna

Ze dagen de Pándavas uit voor een dobbelspel en verslaan ze door  verraad. De Pándava’s verliezen alles, inclusief hun vrouw Draupadi, aan de Kaurava’s.

De Kaurava’s leggen een 12-jarige ballingschap op gevolgd door een jaar anonimiteit op aan  de Pándava’s. Gedurende deze periode doen de Kaurava’s verschillende pogingen om hun neven te doden, maar de Pándava’s ontsnappen met de steun van Shri Krishṇa.

Na het voltooien van hun ballingschap, zoeken de Pándava’s hun deel van het rijk terug. Maar hun neven weigeren het te geven, wat leidt tot de grote oorlog van Kurukshetra.

De oorlog duurt ongeveer 18 dagen in de velden van de Kuru-clan vandaar dus de naam Kurukshetra. De heilige Sanatan geschrift,de  Bhagavad Gitá, verteld door Krishṇa aan Arjuna, is geëvolueerd tijdens deze aflevering.

De Pandava’s winnen de oorlog met de steun van Krishṇa Bhagván maar de overwinning gaat ten koste van de levens van hun familieleden en geliefden.

 

Lessen voor kinderen uit Mahábhárata:

Mahábhárata kan worden beschouwd als de meest waardevolle schat voor de huidige generatie. Het heeft alles dat nodig is voor een beter leven. Het leert de basisethiek die een mens zou moeten hebben om een goed leven te leiden. De leringen kunnen aantrekkelijk zijn voor kinderen omdat ze als verhalen kunnen worden verteld.

Dit is iets interessants en relevants van Mahábhárata, dat elk kind zou moeten weten.

  • Jaloezie is de primaire oorzaak van ellende. Dit kan worden begrepen uit Gandhári, de moeder van Kauravas. Adviseer daarom uw kinderen om liefde te delen en te verspreiden zonder negatieve gevoelens.
  • Afgunst is de belangrijkste reden achter beginnende rivaliteit, en het kan maximale schade aan een persoon veroorzaken. Dit kan worden begrepen uit de relatie van Kaurava’s en Pandava’s, die uiteindelijk leidt tot de vernietiging van de Kuru-clan. Adviseer uw kinderen tegen het ontwikkelen van harde gevoelens of vooroordelen tegen iemand.
  • Een slechte vriendschap kan je grondig verpesten. Dit kan worden begrepen aan de hand van de karakterisering van de grote Karna. Hoewel hij een geweldige krijger, ongelooflijk getalenteerde en een nederige mens is, leidde zijn vriendschap met Duryodhana tot zijn ondergang. Leer uw kinderen daarom om hun gezelschap correct en zorgvuldig te kiezen.
  • Heb vertrouwen in de Heer de Almachtige, ongeacht je capaciteiten. Dit kan duidelijk worden begrepen uit de manier waarop de machtige Arjuna in Shri Krishna gelooft.
  • Een verkeerde stap in een bepaald stadium van het leven kan zijn effecten gedurende zijn hele leven vertonen. Dit kan worden begrepen uit het leven van Kunti, die het feit over de geboorte van haar oudste zoon Karna verbergt.
  • Leer uw kind daarom om een eerlijk leven te leiden en hen uit te leggen dat het nodig is om de waarheid te spreken, ongeacht de gevolgen.
  • Behandel een vrouw nooit, omdat dit verwoesting en een totale ondergang kan veroorzaken. Dit blijkt uit het leven van Duryodhana en zijn broer Dhusyasana. Ouders, leer uw kleine bacca’s om vrouwen te respecteren.
  • Raak nooit verslaafd aan een gevaarlijke praktijk, want het kan ervoor zorgen dat u uw waarde verliest en uw groei verlaagt. Dit is vrij duidelijk uit het verhaal van Yudhishthira, die alles verloor vanwege zijn verlangen naar het dobbelspel. Leer uw kinderen controle over zichzelf te hebben en hen hun grenzen te laten kennen.

Deze lijst kan oneindig zijn omdat Mahábhárata niet alleen een verhaal is dat in het verleden is verteld, maar een bron is en de manier uitlegt om een voorbeeldig leven te leiden in de huidige wereld. Elk exemplaar ervan spreekt boekdelen voor een constructief leven en dus is het belangrijk dat onze kinderen weten over dit ongelooflijke epos.

 

Bron: https://nl.womans-magazine.com/mahabharata-for-kids-story-and-morals-to-learn#menu-3

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *