Maharishi Ayurveda

In Maharishi Ayurveda geeft Vaidya Vyás de waarde aan van het geheugen, de factoren die het geheugen verhogen, wat goed is om te onthouden, de reden van het vergeten en wat we allemaal kunnen doen om een goed geheugen te behouden.

Er zijn 3 aspecten in ons verstand die naar elkaar reflecteren en elkaar helpen, nl. Buddhi (intelligentie), Dhriti (geduld) en Smriti (geheugen). Het geheugen kan gestimuleerd worden door herhaling, het tegenovergestelde, het zelfde of een naam. Een goed geheugen is nl.belangrijk om verlichting te bereiken en kan bevorderd worden door te vasten en een goed dieet om zo het systeem schoon te houden en opdat Sattva (reinheid, evolutie) de gelegenheid krijgt om de overhand te krijgen over Rájas (activiteit en verlangen) en Támas (vergeetachtigheid en sufheid). Vergeetachtigheid treedt cf de Bhagavad Gítá in hfdst. 2 vers 63 op “uit boosheid komt misleiding voort en uit misleiding komt een instabiel geheugen”.

Andere specifieke oorzaken zijn piekeren, stress, slaapgebrek, moeilijk afgaan, uitdroging van het lichaam (bij veroudering), koud eten (want geheugen is gelinkt aan het vuurelement dat wegvalt bij koud eten). Het geheugen kan bevorderd worden door:

  • Transcendente Meditatie (belangrijkste middel)
  • Gebalanceerd Sátvik dieet met het accent op eten dat het zenuwstelsel en geheugen stimuleert, z.a. ghiw, amandelen en andere nootsoorten, sesamzaad en melk.
  • Slapen in Kaphatijd (6 tot 10 Pm) of voor 10 pm. In deze periode wordt er nl. in slaaptoestand stoffen aangemaakt die goed zijn voor de spijsvertering en het metabolisme en die het verstand met het lichaam verbinden.
  • Brahmacarya-leid een natuurlijk leven conform de natuurwetten, m.a.w. verspil geen energie.
  • Rasáyana’s- het gebruik van kruiden (hebben de beste werking als ze in combinatie met de andere punten worden gebruikt).
  • Het behouden van een gebalanceerde Agni (spijsvertering en metabolische vuur) opdat imbalance en sufheid niet de overhand krijgen.
  • Gebruik kalmerende geuren z.a. koriander, sandal en roos en jasmijn. Deze kunnen aangebracht worden op de hoofdtop of op de derde oog.