Mahárishi Mahesh Yogi en de eeuwige traditie van Vedische Meesters

Swámi Brahmánanda Saraswati (Guru Dev), de Shankarácárya van Jyotir Math, een van de vier kardinale spirituele instellingen in India, opgericht door Ádi Shankara in de 7e eeuw, werd in heel India zeer vereerd als een van de grootste meesters van de Shankarácárya-Vedische traditie en was de leraar (Guru) van Mahárishi Mahesh Yogi en de inspiratie achter de heropleving van Transcendente Meditatie (TM).

 

 

Mahárishi Mahesh Yogi was een leerling van Guru Dev gedurende 13 jaren en was de oprichter van TM-techniek, en de leider van de wereldwijde TM-organisatie, die meer dan 40.000 TM-leraren en meer dan 10 miljoen mensen heeft onderwezen.

Door de zegeningen en instructies van zijn Guru Dev, herstelde en verspreidde Mahárishi de eeuwenoude, gemakkelijke, moeiteloze techniek van TM en maakte deze beschikbaar, populair en alom bekend in de wereld.

Mahárishi was de guru van Deepak Chopra, Ravi Shankar (ook bekend als Sri Sri) en Rishi Prabhákar, die de Guru was van Jaggi Vasudev (ook bekend als SadhGuru). Ze leerden en beoefenden oorspronkelijk allemaal TM, voordat ze hun eigen bewegingen begonnen.

In de TM-beweging is de TM-techniek de primaire en belangrijkste techniek en elke andere techniek die Mahárishi in de loop van de tijd heeft onderwezen, zoals Yogásana’s (lichaamshoudingen), Pránáyáma (ademhalingstechnieken), de geavanceerde TM- Siddhi’s, Áyurveda (wetenschap van gezondheid en lang leven), Jyotish (Vedische astrologie), Sthapátya Veda (natuurlijke wetten van gebouwen), de Wetenschap van het zijn en de kunst van het leven, de Wetenschap van Creatieve Intelligentie, enz. heeft zijn basis in de ervaring van Transcendente Gelukzaligheid, eerst via TM (Yoga).

Alle TM Beweging-programma’s zijn gebaseerd op deze oude Vedische traditie die sinds onheuglijke tijden door de verlichte wijzen van India is doorgegeven. De essentie van Vedische wijsheid is de kennis van hoe je het transcendentale veld van bewustzijn binnen een individueel bewustzijn kunt ervaren door TM en de kwaliteiten van creativiteit, intelligentie en gelukzaligheid te verlevendigen voor maximaal succes en vervulling in het dagelijks leven.

TM wordt geleerd in naam van de Vedische traditie van Meesters, omdat het deze oude traditie van Vedische Meesters is, die de zuiverheid van de leer door de eeuwen heen heeft behouden en daardoor de effectiviteit ervan tot vandaag heeft gehandhaafd. Dit is de reden waarom Maharishi altijd de eer gaf aan zijn Guru, Swami Brahmánanda Saraswati.

Mahárishi geloofde dat de oude Vedische leringen zoals gegeven door de TM-beweging, compleet waren zoals zijn Guru Dev het wilde en het was belangrijk dat zijn volgelingen “de leer zuiver houden” en hij wilde niet dat ze iets zouden “bijvoegen of weghalen” van de lering; een klein beetje onzuiverheid en misverstand in de lering, was de oorspronkelijke oorzaak, dat de eenvoudige en gemakkelijke techniek van transcenderen door TM, in de loop van de tijd verloren en vergeten was en dit  was de hoofdoorzaak van het Tijdperk van lijden en onwetendheid.

Ian G. Thijm, Bsc, MBA, Gecertificeerd TM-docent
(597) 8792711