Mahátmá Gándhi 150 jaar

Jaarlijks vindt er onder auspiciën van de Indiase Ambassade en de stichting beheer Mahátmá Gándhi plein een eerbetoon aan Bappu Gándhiji plaats middels málá omhanging en bloemenoffers bij het monument van deze Indiase held aan de Knuffelsgracht hoek Heiligenweg, te Paramaribo.

Reeds om 08.00 uur waren naast de Indiase ambassadeur en echtgenote, de ambassadeurs van diverse landen ook de minster van Buitenlandse zaken en van het ministerie van Onderwijs W& C aanwezig. Presidentsvrouwe mw. Ingrid Bouterse – Waldring was ook aanwezig, naast vele kopstukken uit de Surinaams Hindustáni culturele wereld.

De aanwezige ministers en ambassadeurs en andere notabelen hingen málá’s aan het standbeeld, terwijl de kinderen van de Alpha Max Academy speciaal ook bloemen legden bij het standbeeld van Bappu. Op die school is er een week lang een Franciscus van Asisi en Gándhi thema week aan de gang.

De ambassadeur van India de heer Mahender Singh Kanyál memoreerde in zijn speech de verdiensten van Mahátmá Gándhi en niet alleen voor zijn rol in de Indiase Onafhankelijkheid, maar ook zijn internationaal toepasbare filosofie van Ahimsá, geweldloosheid.

Ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van Mohandás Karamchand Gándhi, volgend jaar zal er een 2 jarig feest programma afgedraaid worden vanuit de overheid van India, dat loopt tot en met 2 oktober 2020.

Ook de minister van buitenlandse zaken, mevrouw Yildiz Pollack-Beighle voerde het woord en bracht de felicitaties over namens de Surinaamse regering.

De presidentsvrouwe kreeg een speciaal uitgebracht carnet aangeboden door de Indiase ambassadeur, terwijl ook de overige aanwezige ambassadeurs er 1 kregen.

Gándhiji zijn favoriete bhajan “Vaishnava jan to“ werd door de zangleerlingen van de Swámi Vivekánand Cultural Centre ten gehore gebracht. De secretaris van de Indiase Ambassade de heer Deepak bracht aan het eind van de bijeenkomst een dankwoord uit namens de regering van India.

Vanavond is er om 18 uur in het ICC gebouw aan de Schneider Howard straat een uitgebreid programma in verband met de verjaardag van Bappu.

 

Bron:

OHM

Dhr. Radjen Baldew

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *