Mark Zuckerberg: ‘Facebook had meer tegen datamisbruik moeten doen’

Facebook had meer moet doen om het misbruik van persoonsgegevens bij politieke campagnes te voorkomen.

Dat gaat Facebook-CEO Mark Zuckerberg tegenover het Amerikaanse congres verklaren. Hij spreekt op woensdag, maar zijn toespraak is nu al gepubliceerd (pdf).

“We hebben onze verantwoordelijkheid niet goed ingeschat en dat was een grote fout”, stelt Zuckerberg. “Ik ben ooit met Facebook begonnen, ik ben de baas en ik ben verantwoordelijk voor wat er hier gebeurt.”

Cambridge Analytica

Facebook ligt op het moment onder vuur, omdat databedrijf Cambridge Analytica gegevens van het sociale netwerk heeft misbruikt. Met de data werden psychologische profielen van maximaal 87 miljoen gebruikers gemaakt, om zo gerichte politieke reclame te tonen. Daarbij werden ook 90.000 Nederlanders getroffen.

“We hebben te weinig gedaan om te voorkomen dat onze hulpmiddelen werden gebruikt om anderen pijn te doen”, vervolgt de topman. “Daarmee heb ik het over nepnieuws, buitenlandse inmenging bij verkiezingen en haatzaaien.” 

Eerdere excuses

De uitspraken van Zuckerberg lijken grotendeels gelijk aan wat hij afgelopen week tegen journalisten zei. Hij stelde toen niet bereid te zijn om op te stappen, omdat het maken van dergelijke fouten onvermijdelijk was.

Sindsdien heeft het bedrijf meerdere initiatieven aangekondigd om politieke beïnvloeding op Facebook tegen te gaan. Eerder op maandag beloofde het techbedrijf onderzoek naar de impact van sociale media op verkiezingen te steunen.

Bron: NU Nieuws

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *