Meditatieworkshop leidt tot vrijwilligersproject

Personen die de driedaagse meditatieworkshop ‘Breath Water Sound’ van de Art of Living (AOL) hebben gevolgd, zijn aangemoedigd om een vrijwilligersproject uit te voeren. De workshop werd in het weekend verzorgd in de yogazaal van de Shri Sanatan Dharm Paramaribo Noord (SSDP) in Blauwgrond. De projectvoorstellen hebben onder meer te maken met donaties aan behoeftigen.

Energiebronnen

Door middel van eenvoudige, maar effectieve ademhalingsoefeningen hebben Reshmie Ratan en Prevind Punwasi de aanwezigen geleerd om zich energiek te voelen en mentale rust te ervaren. “Er zijn vier bronnen van energie: ademhaling, slaap, voeding en een positieve staat van gedachten. De ademhaling is de belangrijkste en gaat automatisch. Als je niet ademt, leef je niet. Ons hele leven speelt zich af tussen de eerste inademing en de laatste uitademing. Er zijn bepaalde ademhalingstechnieken waarmee je je lichaam kunt ontgiften”, vertelt Reshmie Ratan. De eerste techniek die de groep leert, is de ‘bhastriká’, waarbij de armen tijdens de inademing omhoog gaan en bij de krachtige uitademing omlaag. Een andere oefening is de ‘anulom vilom’ als bewuste ademhaling via het linker- en rechterneusgat. Tijdens de sessies wordt er ook gezamenlijk gemediteerd op verschillende klanken. “De klanken zijn onderzocht op effectiviteit en brengen je systeem in balans. Ze helpen ook om je beter te kunnen concentreren. Het motto van AOL is: “Making life a celebration”.

Vrijwilligerswerk

Gedurende de drie dagen worden de deelnemers op speelse wijze aangemoedigd na te denken over  verschillende onderwerpen zoals voeding, menselijke waarden en normen, verantwoordelijkheid en dienstbaarheid. De vraag over het laatste leidt tot voorstellen voor vrijwilligerswerk. “Sevá is dienstbaarheid zonder iets daarvoor terug te willen”, legt Punwasi uit. “Een land kan zich pas goed ontwikkelen als wij als individu veranderen. Als je iets doet, zonder er wat voor terug te verwachten, dan geeft dat een heel blij gevoel. Denk na over wat je zou kunnen doen in je buurt of thuis”. Verdeeld in groepen besluiten de aanwezigen bruikbare en nieuwe spullen te doneren aan behoeftige kinderen. Een voorstel is ook om de gebouwen van SSDP een schoonmaakbeurt te geven. De groepen gaan de voorstellen uitwerken en zullen de komende week met acties komen. Reshmie Ratan en Prevind Punwasi vertellen dat Art of Living verschillende sociale projecten uitvoert. Donatie van kleren en voeding is daar ook onderdeel van. Daarnaast stimuleert de organisatie het planten van bomen. “Bomen geven zuurstof, schaduw, hout en fruit. Zonder bomen is leven niet mogelijk. Op dit moment planten we nímbomen. Deze plant is bitter en herstelt het ecosysteem van onder meer ziekten”. De Art of Living Foundation werd in 1981 opgericht door Sri Sri Ravi Shankar en houdt zich als non-profit educatieve en humanitaire organisatie bezig met stressmanagement en vrijwilligerswerk. De organisatie is in ruim 152 landen actief.

 

Bron: de Ware Tijd

(26 september 2018)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *