24 mei 2024: Nárada Jayantí

Nárada Jayantí is een belangrijk hindoeïstisch festival dat de geboortedag van de grote rishi (wijze) Nárada herdenkt. Het valt jaarlijks op de volle maan dag (púrnimá) in de maand Vaishakha volgens de Hindoekalender, die meestal in april of mei valt.

Nárada was de zoon van God Brahmá en Godin Sarasvati. Hij was een geleerde en devoot van Náráyaṇa (God Vishṇu). Hij is een beroemde figuur in de hindoeïstische mythologie, niet alleen bekend om zijn wijsheid, maar ook vaardigheid in muziek. Hij wordt beschouwd als de oudste boodschapper, de eerste journalist die alle 3 loka’s (werelden) nl. de svarga- (hemel), bhumí- (aarde) en pátál (onderwereld) loka elk moment kon bezoeken. Hij wordt vaak afgebeeld als een Goddelijk wezen met een viná (een soort snaarinstrument) in zijn handen en staat bekend om het chanten van de naam van Náráyaṇa.

Nárada is de verkondiger van de waarheid, omdat God Náráyaṇa de belichaming is van de waarheid. Nárada beschouwt alle creaties van God Vishṇu als gelijk, daarom voorziet hij iedereen van de waarheid.

Zijn geboortedag wordt daarom ook herdacht als eerbewijs aan de overwinning van de waarheid over corruptieve praktijken.

Tijdens Nárada Jayantí worden speciale pújá’s (gebedsdiensten) gehouden ter ere van Nárada, waarbij de gelovigen dankbaarheid tonen voor zijn wijsheid en de kennis die hij heeft doorgegeven aan de mensheid. Het is een dag waarop hindoes zich richten op spirituele groei en reflectie, en proberen om hun geest te zuiveren door middel van gebed en meditatie. Nárada’s liefde voor muziek wordt beschouwd als een belangrijk middel voor spirituele groei en bewustzijn, en daarom spelen muzikale optredens en voordrachten een belangrijke rol tijdens het festival.

Náráyaa  Náráyaa Náráyaa

 Bron: diverse