Meisjes beter in bètavakken dan jongens

Meiden bouwen een eigen laser tijdens Girlsday op het hoofdkantoor van IBM.

Uit onderzoek blijkt dat natuurkunde het enige bètavak is waarop jongens hogere cijfers halen dan meisjes.

Meisjes halen hogere cijfers voor exacte vakken dan jongens, dat blijkt uit een onderzoek van Qompas, een platform voor studie- en carrièrekeuze. Uit het onderzoek blijkt dat natuurkunde het enige exacte vak is waarop jongens beter scoren dan meisjes. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 25.000 uit de derde klas van havo en vwo.

Hogere cijfers voor meisjes

Meisjes halen op de middelbare school over het algemeen betere cijfers dan jongens: het gemiddelde cijfer voor alle middelbare schoolvakken is een 6,8 voor jongens en een 7 voor meisjes. Alleen voor natuurkunde en lichamelijke opvoeding halen jongens gemiddeld hogere cijfers dan meisjes. Bij economie liggen de cijfers gelijk. Bij alle overige vakken scoren meisjes beter dan jongens.

Bètavakken populair

De exacte vakken – natuurkunde, scheikunde, techniek, wiskunde en biologie – zijn steeds populairder bij meisjes. Volgens onderzoeker Boris Eustatia is dat te danken aan de jarenlange campagnes om bètavakken te promoten. Ook internationaal gezien is de toenemende interesse voor exacte vakken bij meisjes een waarneembare trend. Eustatia tegen persbureau ANP:

Aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld, studeren nu al meer meisjes dan jongens. Technische universiteiten in Nederland kunnen komende jaren op een veel grotere toestroom van meisjes rekenen.

Eerder deze week bleek uit onderzoek van het CBS dat in vergelijking tot andere Europese een opvallend laag percentage vrouwen in Nederland een diploma van een technische studie heeft. Overigens stijgt het absolute aantal vrouwen dat een technische opleiding volgt de laatste jaren.

 Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/24/meisjes-beter-in-betavakken-dan-jongens-a1406308