Mensen zijn niet gemaakt om vlees te eten

Hoewel sommige historici en antropologen zeggen dat de mens historisch omnivoor is, zijn onze anatomische uitrusting, tanden, kaken en spijsverteringsstelsel voorbereid op een dieet zonder vlees. De ‘American Dietetic Association’ merkt op dat “het grootste deel van de mensheid het grootste deel van de menselijke geschiedenis heeft geleefd van vegetarische of bijna-vegetarische diëten”.

En een groot deel van de wereld leeft nog steeds op die manier. Zelfs in de meeste geïndustrialiseerde landen is de liefdesrelatie met vlees minder dan honderd jaar oud. Het begon met de koelwagens en de twintigste-eeuwse consumptiemaatschappij. Maar zelfs in de twintigste eeuw is het lichaam van de mens niet aangepast aan het eten van vlees. De vooraanstaande Zweedse wetenschapper Karl von Linne stelt: “De structuur van de mens, extern en intern, vergeleken met die van de andere dieren, laat zien dat fruit en sappige groenten zijn natuurlijke voedsel vormen.”

Als je kijkt naar de vergelijking tussen herbivoren en mensen, lijken we veel meer op herbivoren dan vleesetende dieren. Het menselijk lichaam is duidelijk niet ontworpen om vlees te verteren en in te nemen.

Vleeseters: hebben klauwen
Herbivoren: geen klauwen
Mensen: geen klauwen

Vleeseters: hebben geen huidporiën en transpireren door de tong
Herbivoren: transpireren door huidporiën
Mensen: transpireren door huidporiën

Vleeseters: hebben scherpe voortanden om te scheuren, zonder vlakke maaltanden om te malen
Herbivoren: geen scherpe voortanden, maar platte kiezen achter om te slijpen
Mensen: geen scherpe voortanden, maar platte kiezen achter om te slijpen

Vleeseters: hebben een darmkanaal dat slechts 3 keer hun lichaamslengte is, zodat snel rottend vlees snel kan passeren
Herbivoren: hebben een darmkanaal 10-12 keer hun lichaamslengte.
Mensen: hebben een darmkanaal 10-12 keer hun lichaamslengte.

 Vleeseters: hebben sterk zoutzuur in de maag om vlees te verteren
Herbivoren: hebben maagzuur dat 20 keer zwakker is dan dat van een vleeseter
Mensen: hebben maagzuur dat 20 keer zwakker is dan dat van een vleeseter

 Vleeseters: speekselklieren in de mond zijn niet nodig om granen en fruit voor te verteren.
Herbivoren: goed ontwikkelde speekselklieren die nodig zijn om granen en fruit voor te verteren
Mensen: goed ontwikkelde speekselklieren, die nodig zijn om voor te verteren, granen en fruit

 Vleeseters: hebben zuur speeksel zonder enzym ptyaline om granen voor te verteren
Herbivoren: hebben alkalisch speeksel met ptyaline om granen voor te verteren
Mensen: hebben alkalisch speeksel met ptyaline om granen voor te verteren

(Gebaseerd op een grafiek van A.D. Andrews, Fit Food for Men, (Chicago: American Hygiene Society, 1970)

Het is duidelijk dat als mensen gebouwd waren om vlees te eten, wij niet zoveel cruciale overeenkomsten zouden hebben op het gebied van opname en spijsvertering met dieren die herbivoren zijn.

Veel mensen vragen zich af: “Als we geen vlees zouden eten, waarom doen wij dat  dan wel?”. Omdat we geconditioneerd zijn om vlees te eten. Ook vertelt de ADA (American Dietetic Association) ons dat “het grootste deel van de mensheid het grootste deel van de menselijke geschiedenis heeft geleefd op een vegetarisch of Lacto-ovo vegetarisch dieet”.

Een populaire uitspraak die vleeseters zeggen is; ‘In het wild doden dieren andere dieren om te eten. Het hoort bij de natuur.’ Allereerst zijn we niet in het wild. Ten tweede kunnen we gemakkelijk leven zonder vlees te eten en te doden. Op deze manier zouden we allemaal gezonder zijn. Ten slotte, zoals ik al heb laten zien, was het niet de bedoeling dat we vlees aten. Vleesresten hechten binnen 4 uur na consumptie en de restanten binnen  14-21 dagen aan de wanden van de darmen. Als iemand constipatie heeft, kan het rottende vlees maanden of jaren in de darmen blijven. Bovendien is het speeksel bij mensen alkalischer, terwijl het bij vleesetende of prooi-dieren duidelijk zuur is. Het alkalische speeksel werkt niet goed op vlees.

Het laatste punt dat dat besproken wordt is, hoe wij als mensen geen vlees mochten eten, is dit; alle allesetende en vleesetende dieren eten hun vlees rauw. Wanneer een leeuw een herbivoor doodt voor voedsel, scheurt hij recht in de maagstreek om de met bloed gevulde organen (voedingsstoffen) op te eten. Tijdens het eten van de maag, lever, darmen, enz. slurpt die  het bloed  tijdens het eten van het vlees van het dode dier. Zelfs beren die alleseters zijn, eten rauwe zalm. Het eten van rauw, bloedig vlees veroorzaakt walging bij ons als mensen. Dit is waarom we het moeten koken en kruiden om de smaak van het vlees te camoufleren.

Als een hert wordt verbrand in een bosbrand, zal een vleesetend dier zijn vlees NIET eten. Zelfs circusleeuwen moeten rauw vlees gevoerd worden  om niet te verhongeren. Als het de bedoeling was dat mensen vlees zouden eten, dan zouden we al ons vlees rauw en bloederig eten. De gedachte om dergelijk vlees te eten, doet ons de maag draaien. Dit is mijn punt over hoe wij als mensen geconditioneerd zijn om te geloven dat dierlijk vlees goed voor ons is en dat het de bedoeling was dat we het zouden consumeren voor overlevings- en gezondheidsdoeleinden. Als we echte carnivoren of alleseters waren, zouden we dierlijk vlees rauw en bloederig eten. Ons vlees koken en kruiden met zout, ketchup, mayo, mosterd of tabasco-saus verhult de vreselijke smaak van vlees. Dit is de enige manier waarop wij als mensen vlees zouden eten omdat we weigeren het rauw en bloederig te eten zoals echte carnivoren.

 

Algemene voordelen van vegetarisme

Je kunt veel voordelen behalen door vegetariër te zijn en mensen zijn zich meer bewust geworden van de gezondheidsvoordelen van het vegetariër zijn. Dierenrechtenkwesties zijn slechts een van de redenen waarom mensen besluiten vegetarisch te eten. Mensen beginnen meer om het milieu te geven. De belangrijkste reden waarom de meeste mensen een vegetarisch dieet volgen, is echter vanwege de gezondheidsvoordelen.

Vlees is niet goed voor je omdat het je denken belemmert. Dit geldt vooral als je rood vlees eet; wit vlees heeft minder vet dan rood vlees. Overmatige inname van vetten in uw lichaam kan resulteren in een hoog cholesterolgehalte. Als je denkt dat als je geen vlees eet, je er mager of ongezond uitziet, denk dan nog eens goed na. Bedenk dat koeien, geiten, gorilla’s, olifanten, neushoorns enzovoort allemaal vegetariërs (herbivoren) zijn, maar kijk eens hoe stoer deze dieren er uit zien . Ze hebben ook een langere levensduur in vergelijking met de carnivoren (vleesetende dieren).

Als je naar de kip en de gier (carnivoren) kijkt, eten deze dieren zo ongeveer alles en merken op hoe ongezond deze dieren eruit zien. De Chinezen zijn van mening dat de chi of levenskracht in je lichaam minder is als je vlees eet, en de Indiërs ook met hun oude yoga-principes [hun levenskracht werd prána genoemd].

De grote Tai Chi-meesters van China waren bedreven in het bewaren van hun chi. Hoewel sommige meesters geen vegetariërs waren, hadden ze toch een uitgebalanceerd dieet. Het is nu wetenschappelijk bewezen dat een uitgebalanceerd vegetarisch dieet beter is dan een dieet dat met vlees wordt ingenomen.

Er zijn veel misvattingen over vegetariër zijn; proteïne is een van de belangrijkste gespreksonderwerpen, omdat veel mensen denken dat je alleen proteïne uit vlees kunt halen. Vegetariërs krijgen veel eiwitten binnen als ze een verscheidenheid aan fruit, groenten, granen en peulvruchten eten. Wat vegetariërs niet krijgen, is het overtollige eiwit van het traditionele Amerikaanse dieet. Dit type dieet leidt tot levertoxiciteit, overbelasting van de nieren en ziekten met een tekort aan mineralen.

Veel mensen denken ook dat een vegetarisch dieet geen uitgebalanceerd dieet is. Vegetarische diëten bevatten drie macronutriënten, namelijk complexe koolhydraten, eiwitten en vetten. Vegetarische voedselbronnen (planten) zijn doorgaans hogere bronnen van de meeste micronutriënten. Een andere mythe die moet worden opgehelderd, is het zogenaamde gebrek aan calcium onder vegetariërs. Veel groenten, vooral groene bladgroenten, hebben een goede calciumtoevoer. De waarheid is dat vegetariërs minder last hebben van osteoporose (een tekort aan calcium dat leidt tot zwakke botten).

Het is niet mijn bedoeling om mensen te dwingen vegetariërs te worden. Vegetarisme is echter mijn antwoord op volledige gezondheid en welzijn. De drie zaken waar je bij vegetarisme rekening mee moet houden zijn: spiritueel, mentaal en fysiek (voeding).

De spiritueel ambitieuze persoon probeert aan zichzelf te werken. Het doel van spirituele groei is om weg te gaan van de dierlijke natuur naar de meer menselijke natuur die God voor ons bedoeld had. Vlees eten remt dit. Dezelfde wetenschap die het bestaan van een kracht die hoger is dan de mens probeert te negeren, bewees ook dat het agressieniveau bij vleeseters veel hoger is dan bij niet-vleeseters! De dierlijke instincten worden elke keer dat je vlees eet krachtiger. Een ander spiritueel aspect van vleeseter zijn is, wanneer je de noodzaak en methode van het doden van dieren in twijfel moet trekken. Iedereen heeft echter zijn eigen moraal, die hij zelf moet bepalen. Het is niet de bedoeling van mijn proefschrift om iemand een specifiek moreel gedrag op te dringen. De meeste spirituele mensen geloven in aura’s. Kiriliaanse fotografie laat ons zien dat er nog steeds een krachtveld is rond dood of geamputeerd vlees. Je neemt die dierlijke aura aan als je het dode vlees eet. Groenten en fruit hebben een hogere aura-trilling dan dierlijke producten.

‘Je bent wat je eet’, is een slogan die ik graag gebruik om het mentale aspect van vegetarisme te laten zien. Wanneer dieren worden geslacht, worden angst- en agressie-enzymen in hun spierweefsel geschoten. Ze blijven in het vlees totdat de consument het vlees opneemt en dezelfde emoties aanpast. Fruit en groenten hebben geen emoties; daarom geven ze bij het plukken geen emotionele cellen vrij voorafgaand aan de spijsvertering. De enzymen in groenten en fruit voorzien het lichaam van voldoende voedingsstoffen die altijd voor een gezonde gemoedstoestand zorgen.

Groenten en fruit bevatten veel voedingsstoffen; precies wat het lichaam nodig heeft om een lange ziekte en pijnvrij leven te leiden. Hetzelfde kan niet gezegd worden voor vlees. Wat de voeding betreft, zal het spijsverteringssysteem op alkalische basis van mensen substantiële zure vleesstoffen niet goed afbreken.

Darmkanker komt veel voor! Dit wordt veroorzaakt door de langzame evacuatie en verrotting van vlees in de dikke darm. Levenslange vegetariërs lijden nooit aan zo’n ziekte. Veel vleeseters zijn van mening dat vlees de enige bron van eiwitten is. De kwaliteit van dit eiwit is echter zo slecht dat er maar weinig van door mensen kan worden gebruikt. Dit komt door de onvolledige combinatie van aminozuren [de bouwstenen van eiwitten]. Studies tonen aan dat de gemiddelde Amerikaan vijf keer zoveel eiwit binnenkrijgt. Het is een algemeen medisch feit dat overtollig eiwit gevaarlijk is. Het grootste gevaar van overmatige vleesconsumptie is urinezuur (het afvalproduct dat wordt geproduceerd tijdens het verteren van eiwitten). Urinezuur tast de nieren aan en breekt de niercellen af die nefronen worden genoemd. Deze aandoening wordt nefritis genoemd; de belangrijkste oorzaak is het overbelasten van de nieren. Een eetlepel tofu of sojabonen bevat meer bruikbare eiwitten dan de gemiddelde portie vlees!

 

Heb je ooit gezien wat er gebeurt met een stuk vlees dat drie dagen in de zon blijft? Vlees kan minimaal vier tot vijf dagen in de warmte van de darm blijven tot het wordt verteerd. Het doet niets anders dan wachten op doorgang. Vaak blijft het daar meestal veel langer. Artsen hebben sporen van onverteerd vlees gevonden die tot enkele maanden in de dikke darm zijn achtergebleven. Darmtherapeuten zien vlees altijd door mensen die al jaren vegetariër zijn, wat aangeeft dat vlees daar lange tijd onverteerd blijft. Af en toe is dit gedocumenteerd bij twintigjarige vegetariërs!

Sommige vegetariërs beweren dat ze na het eten tevredener zijn. De reden hiervoor is dat er bij de vertering van plantaardig eiwit minder ketonen (eiwitverterende stoffen) ontstaan. Voor velen veroorzaken ketonen een spoor van misselijkheid die men normaal interpreteert als een verminderde behoefte aan voedsel vanwege deze ongemakkelijke en lichte mate van misselijkheid. Hoewel het lichaam meer voedsel nodig heeft, verdragen de smaakpapillen minder. Dit is het gevaar van de populaire eiwitrijke dieetstoffen op de markt. Dit abnormaal hoge niveau van ketonen wordt ketose genoemd en verwijst naar de hongersnood die het lichaam oploopt door het onvermogen van de eetlust om voeding te vragen. De meeste Amerikanen die het verkeerde type koolhydraten eten, herkennen nooit de hoge hoeveelheid complexe koolhydraten die nodig is om deze aandoening omver te werpen. Houd er rekening mee dat wanneer het bloedketongehalte te hoog is, dit resulteert in abnormaal zuur bloed, acidose genaamd.

Tijgers of leeuwen die vlees eten, hebben een spijsverteringssysteem op zuurbasis. Ons zoutzuur is niet sterk genoeg om vlees volledig te verteren. Ook zijn hun darmen ongeveer anderhalve meter lang, niet gedraaid en gedraaid, laag over laag, verdicht tot een klein gebied zoals de menselijke darm [dat 6 meter lang  is].

Vlees wordt lange tijd ingevroren. Sommige soorten vlees (vooral gevogelte) worden tot twee jaar ingevroren. Koude temperaturen doden niet alle soorten bacteriën. Erger nog, aangezien het wordt verzonden en opgeslagen, wordt het meeste bevroren vlees vaak ontdooid en opnieuw ingevroren. Dit is bijna onvermijdelijk.

 

Vleeseters hebben vaker last van verschillende soorten voedselvergiftiging dan vegetariers. Statistieken tonen aan dat elke Amerikaan minstens één keer voedselvergiftiging heeft gehad. Als je je ziek voelde, diarree had of gewoon een beetje misselijk was, had je ongetwijfeld geen flauw idee dat je was vergiftigd door aaseters die leefden van het dode karkas dat je net at.

Vlees is kostbaar en het is de meest verkwistende bron van middelen. Wanneer iemand vlees uit zijn of haar dieet haalt, gaat er een hele nieuwe wereld van eten open. Het koken en bereiden van vegetarische stijl is niet meer tijdrovend dan het koken van vlees. Het kost minder dan de helft minder om vegetarisch te eten dan om vlees te eten. Er zijn uitstekende, voedzame en gemakkelijk te bereiden vegetarische gerechten die Italiaans, Chinees, Indiaas, Midden-Oosters, Frans, Spaans, enz.

Bovendien kan men genieten van veel ander voedsel dat hij of zij vanwege de vleesgekte nooit heeft geproefd. De meeste consumenten hebben niet meer dan vijf of zes soorten bonen en peulvruchten gegeten. Dit is minder dan 10% van wat er beschikbaar is.

Naar mijn mening heeft het veel meer voordelen om vegetariër te worden dan een vleeseter te blijven. Doordat ik opgegroeid ben met vlees heb ik beide werelden ervaren. Als vleeseter was ik constant ziek, moe en had ik overgewicht. Als vegetariër ben ik gezond, vol energie en met een perfect gewicht. Ik hou ervan vegetariër te zijn en dat blijkt. Omdat ik het beste voor mezelf wens, is het slechts een tweede natuur om het beste voor anderen te willen. Uit mijn ervaring en onderzoek uit het verleden is vegetarisch gaan het beste wat iemand kan doen voor zijn geest, lichaam en geest.

Bron: SikhNet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *