Mi Teleférico: ’s werelds hoogste kabelbaan

’s Werelds hoogste kabelbaan pendelt op en neer in de Boliviaanse Andes. Mi Teleférico is niet alleen de hoogst gelegen maar ook het langste stedelijke kabelbaansysteem ter wereld.

 Mi Teleférico is in zijn soort de hoogste kabelbaan ter wereld. Op een duizelingwekkende hoogte van 4000 meter zweven de passagiers boven de hoofdstad van Bolivia. Het systeem verbindt het stadscentrum van La Paz met El Alto in de Andes. Toen de eerste lijn in 2014 in gebruik werd genomen, was het de langste kabelbaan ter wereld.

Gondels en cabines

De kabelbaan werkt met gondels, de cabines kunnen zelf niet versnellen of afremmen. Ze klemmen zich vast aan de kabel. Deze is bevestigd aan een loopwerk dat elektrisch wordt aangedreven en roteert om de gondels
tussen de stations te laten pendelen. Elke 12 seconden vertrekt er een gondel van het station. Om drie passagiers te vervoeren is slechts één kilowattuur elektriciteit nodig. Ter vergelijking: een kleine bus verbruikt 47 kilowattuur.

Het La Paz kabelbaansysteem

Hoge capaciteit

De kabelbaan heeft vijf lijnen, met nog eens zes in de planning. Hiermee komt de capaciteit op 18.000 personen per uur. De vijfde lijn is deels per drone gemonteerd en werd eind september 2017 in gebruik genomen. Met speciaal ontworpen robots zijn de geleidekabels voor de stations van de nieuwe route gelegd. Zo konden de zwaardere kabels voor de definitieve lijn gemakkelijker worden geplaatst.

Bron: Know How

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *