Milan Summer Festival dit jaar in het kader van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie

Met jaarlijks gemiddeld 40.000 bezoekers en een rijke geschiedenis van ruim 40 jaar, vindt het Milan Summer Festival dit jaar weer plaats in het Zuiderpark, Den Haag, als het grootste Hindoestaans-Surinaamse festival van Europa. Het festival, dat haar oorsprong vindt in een groep Hindoestanen die in de jaren ’80 bij elkaar kwam in het Zuiderpark om te sporten en te genieten van eten en muziek, is uitgegroeid tot een niet te missen cultureel spektakel met een veelvoud aan activiteiten.

Podiumprogramma en entertainment
Dit jaar is het podiumprogramma groter en indrukwekkender dan ooit tevoren, verdeeld
over drie podia. Nationale en internationale artiesten zullen schitterende optredens verzorgen. Enkele hoogtepunten zijn onder andere optredens van Jonna Fraser, Kries Ramkhelawan (uit Suriname), Passion en The Band. Het publiek wordt getrakteerd op dansvoorstellingen, een fusion fashion show en een spectaculaire eindshow die speciale aandacht zal schenken aan 150 jaar Hindoestaanse immigratie.’

Hindoestaanse cultuur en 150 jaar immigratie
Het Milan Summer Festival is de ultieme viering van de Hindoestaans-Surinaamse cultuur in
Europa. Met meer dan 100 stands waar authentiek eten, kleding en sieraden worden verkocht, zullen bezoekers zich onderdompelen in een rijke culturele ervaring. Een speciaal gebied, geïnspireerd op de Surinaamse Boiti, zal het plattelandsleven van Suriname tot leven brengen met verklede figuranten en traditionele activiteiten. Daarnaast worden Hindoestaanse huwelijksrituelen nagespeeld, is er een chokha (speciale dip) proeverij en een internationale doksa (eendencurry) kookcontest waarbij koks uit Nederland, Suriname, Guyana, Trinidad en India strijden om de titel van best kok.

In 2023 staat het festival niet alleen in het teken van 150 jaar Hindoestaanse immigratie, maar ook van 160 jaar Keti Koti en 170 jaar Chinese immigratie naar Suriname. Met een nagespeelde boottocht van India naar Suriname en het Milan Boiti gebied als tentoonstelling voor de immigratie, zullen bezoekers een dieper begrip krijgen van deze belangrijke historische gebeurtenissen. Op drie speciaal ingerichte ‘eilanden’ zullen bovendien de andere Surinaamse culturen te bewonderen zijn.

Gezondheid en welzijn
Gezondheid staat centraal op het Milan Summer Festival. Op het gezondheidsplein kunnen
bezoekers hun gezondheid laten controleren en hun bloedsuikergehalte laten meten door Diabetesvereniging Nederland. Voorlichting over een gezonde leefstijl wordt gegeven, en er wordt een Milan loop georganiseerd met ruim 200 deelnemers.

Een bezoek aan het Milan Summer Festival is niet compleet zonder te genieten van heerlijk eten. Op het festivalterrein zullen bezoekers de lekkerste bara’s, saté, nasi, bami, schaafijs en nog veel meer smaakvolle gerechten kunnen proeven. Naast culinaire lekkernijen zijn er ook meer dan 100 stands waar kleding, groente, sieraden, fruit, accessoires, peper en andere waren te koop zijn.

Ontmoeten en samenkomen
Het woord “Milan” betekent ontmoeten, en dat is precies waar het festival voor staat.
Bezoekers uit heel Nederland en ver daarbuiten komen samen op het Milan Summer Festival om elkaar te ontmoeten, te verbinden en te genieten van heerlijk eten, drinken en muziek.

Kermis en Kinderland

(Bron foto’s: Waldo Koendjbiharie)

Naast alle culturele en culinaire hoogtepunten biedt het Milan Summer Festival ook vermaak voor jong en oud. Traditiegetrouw zijn er kermisattracties aanwezig, en speciaal voor de kleintjes is er een Kinderland ingericht waar zij zich kunnen vermaken. Daarnaast is de Nederlandse Hindoe Ouderenbond ook aanwezig met een standplaats.

(Bron foto top: Milan Summer Festival)

(Bron: dagblad suriname)