Modi belooft India in een ontwikkeld land te veranderen bij 75 jaar Onafhankelijkheid

Premier Narendra Modi heeft maandag voor het historische Rode Fort in Delhi beloofd India in de komende 25 jaar om te vormen tot een ontwikkeld land.

“De manier waarop de wereld naar India kijkt, is aan het veranderen. Er is hoop uit India en de reden hiervoor is de vaardigheden van 1,3 miljard Indiërs,” zei Modi. “De diversiteit van India is onze kracht. Als moeder van de democratie, geeft India de inherente kracht om nieuwe hoogten te bereiken.”

Modi’s woorden kwamen toen miljoenen mensen 75 jaar Indiase onafhankelijkheid vierden, voor de eerste keer vanaf middernacht op 15 augustus 1947, waardoor een einde kwam aan bijna 200 jaar Britse koloniale overheersing.

In die tijd zei de eerste premier van India, Jawaharlal Nehru, dat het land zich op een pad van heropleving en wedergeboorte bevond. “Er komt een moment, dat maar zelden in de geschiedenis voorkomt, wanneer we van het oude naar het nieuwe stappen”, zei Nehru. “Wanneer een tijdperk eindigt, en wanneer de ziel van een natie, lang onderdrukt, uiting vindt.”

Vijfenzeventig jaar later is het India van vandaag bijna onherkenbaar ten opzichte van het India uit  Nehru’s tijd.                                                                                                      Sinds het onafhankelijk is geworden, heeft India één van ’s werelds snelst groeiende economieën opgebouwd, is het de thuisbasis van enkele van ’s werelds rijkste mensen en volgens de Verenigde Naties zal haar bevolking binnenkort die van China overtreffen als ’s werelds grootste.

Maar ondanks de stijgende rijkdom van de natie, blijft armoede een dagelijkse realiteit voor miljoenen Indiërs en blijven er aanzienlijke uitdagingen voor een diverse en groeiende natie van ongelijksoortige regio’s, talen en religies.                                                                                                                                                                         De alfabetiseringsgraad is gestegen tot 74% voor mannen en 65% voor vrouwen en de gemiddelde levensverwachting is nu 70 jaar. En de Indiase diaspora heeft zich wijd en zijd verspreid, studeert aan internationale universiteiten en bekleedt leidinggevende functies bij enkele van ’s werelds grootste technologiebedrijven, waaronder Google-topman Sundar Pichai, Microsoft-CEO Satya Nadella en Twitter-baas Parag Agrawal etc.                                                                                                                                               Een groot deel van deze transformatie werd ingegeven door de “baanbrekende hervormingen” van de jaren negentig, toen de toenmalige premier PV Narasimha Rao en zijn minister van Financiën Manmohan Singh het land openstelden voor buitenlandse investeringen na een acute schuldencrisis en stijgende inflatie dwong een heroverweging van het socialistische Nehru-model van protectionisme en staatsinterventie.

De hervormingen hielpen de investeringen van Amerikaanse, Japanse en Zuidoost-Aziatische bedrijven in grote steden, waaronder Mumbai, de financiële hoofdstad, Chennai en Hyderabad, een boost te geven.

Het resultaat is dat de zuidelijke stad Bengaluru, ook wel “India’s Silicon Valley” genoemd, tegenwoordig een van de grootste technische hubs van de regio is.

Tegelijkertijd heeft India een wildgroei aan miljardairs gezien – het is nu de thuisbasis van meer dan 100, tegen slechts negen aan het begin van het millennium. Onder hen zijn infrastructuurmagnaat Gautam Adani, met een nettowaarde van meer dan $ 130 miljard, volgens Forbes, en Mukesh Ambani, oprichter van Reliance Industries, die ongeveer $ 95 miljard waard is.

Maar critici zeggen dat de opkomst van dergelijke ultrarijkdom laat zien hoe ongelijkheid zelfs lang na het einde van het kolonialisme blijft bestaan ​​- met de rijkste 10% van het land die in 2017 80% van de rijkdom van het land beheerde, aldus Oxfam. Op straat vertaalt zich dat in een harde realiteit, waar sloppenwijken op trottoirs onder hoge gebouwen markeren en kinderen in gescheurde kleding routinematig om geld bedelen.

Maar Rohan Venkat, een adviseur van de Indiase denktank ‘Center for Policy Research’, zegt dat India’s bredere economische winst als onafhankelijke natie laat zien hoe het de sceptici van 75 jaar geleden in verwarring heeft gebracht. “In brede zin was het beeld van India (na de onafhankelijkheid) dat het een buitengewoon arm land was”, zei Venkat. “Zeker, het beeld van India (in het Westen) werd zwaar overschaduwd door oriëntalistische stijlfiguren – en slangenbezweerders, kleine dorpjes. Sommige hiervan waren niet helemaal verkeerd … maar veel ervan was eenvoudig stereotypering. Sindsdien is het traject van India “uitzonderlijk”, zei Venkat. “Om getuige te zijn van de grootste overdracht (van macht) van een elite die de staat regeert, om nu een complete universele franchise te worden … we kijken naar een ongelooflijk politiek en democratisch experiment dat uniek is.”

Opkomst van een geopolitieke reus

Jarenlang na de onafhankelijkheid werden de internationale betrekkingen van India bepaald door zijn beleid van niet-gebondenheid, de houding van Nehru uit de Koude Oorlog, die vermeed partij te kiezen voor de Verenigde Staten of de Sovjet-Unie.

Nehru speelde een leidende rol in de beweging, die hij zag als een manier voor ontwikkelingslanden om kolonialisme en imperialisme af te wijzen en om te voorkomen dat ze meegesleurd werden in een conflict waar ze weinig interesse in hadden. Die houding bleek niet populair bij Washington, waardoor nauwere banden werden verhinderd en Nehru’s debuutreis naar de VS in oktober 1949 werd verstoord waardoor president Harry S. Truman niet ontmoet kon worden. In de jaren zestig kwam de relatie verder onder druk te staan ​​toen India’s economische en militaire hulp van de Sovjets accepteerde en deze ijzigheid bleef grotendeels bestaan ​​tot 2000, toen het bezoek van president Bill Clinton aan India aanleiding gaf tot een verzoening. Vandaag de dag, terwijl India technisch gezien een onafhankelijke lijn volgt, heeft de behoefte van Washington om de opkomst van China in evenwicht te brengen, ertoe geleid dat het New Delhi meeneemt als een belangrijke partner in de steeds actievere veiligheidsgroepering die bekend staat als de Quad. De groepering, die ook Japan en Australië omvat, wordt algemeen gezien als een manier om de groeiende militaire en economische macht van China en zijn steeds agressievere territoriale aanspraken in de Azië-Pacific tegen te gaan. India heeft ondertussen zijn eigen redenen om tegenwicht te willen bieden aan de Chinese invloed, niet in de laatste plaats om de betwiste Himalaya-grens, waar in juni 2020 meer dan 20 Indiase troepen werden gedood in een bloedige strijd met Chinese tegenhangers. In oktober kwamen de VS en India overeen een gezamenlijke militaire oefening te houden op minder dan 100 kilometer (62 mijl) van die betwiste grens. Zoals Happymon Jacob, een universitair hoofddocent diplomatie en ontwapening aan de Jawaharlal Nehru University in New Delhi, het verwoordde: “India heeft zich op het wereldtoneel kunnen doen gelden vanwege de aard van de internationale politiek van vandaag en de politieke en het diplomatieke militaire belang dat is ingesteld door eerdere Indiase regeringen.”

Een deel van India’s groeiende geopolitieke invloed is te danken aan de toenemende militaire uitgaven, die New Delhi heeft opgevoerd om de bedreigingen van zowel China als zijn nucleair bewapende buur, Pakistan, het hoofd te bieden. Na hun scheiding in 1947 waren de betrekkingen tussen India en Pakistan in een bijna constante staat van spanning, wat leidde tot verschillende oorlogen, waarbij duizenden slachtoffers vielen en talloze schermutselingen over de controlelijn in de omstreden regio van Kashmir. In 1947 bedroegen de netto defensie-uitgaven van India slechts 927 miljoen roepies — ongeveer $ 12 miljoen in het hedendaags geld. In 2021 bedroegen de militaire uitgaven $ 76,6 miljard, volgens een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute – waarmee het de op twee na hoogste militaire uitgaven ter wereld is, na alleen China en de VS.

Ambities op het wereldtoneel

Buiten economie en geopolitiek voedt India’s groeiende rijkdom zijn ambities op uiteenlopende gebieden als sport, cultuur en ruimtevaart. In 2017 brak het land een wereldrecord toen het 104 satellieten in één missie lanceerde, terwijl premier Modi in 2019 aankondigde dat India een van zijn eigen satellieten had neergeschoten in een militair machtsvertoon, waardoor het een van de slechts vier landen is die deze prestatie heeft bereikt. Later dat jaar probeerde het land om een ruimtevaartuig op de maan te laten landen. Hoewel de historische poging mislukte, werd het algemeen gezien als een intentieverklaring. Vorig jaar gaf het land volgens McKinsey bijna $ 2 miljard uit aan zijn ruimteprogramma, met een achterstand op de grootste geldschieters, de VS en China, met enige marge, maar India’s ambities in de ruimte nemen toe. In 2023 zal India naar verwachting zijn eerste bemande ruimtemissie lanceren.

Het land gebruikt zijn groeiende rijkdom ook om zijn sportieve vooruitzichten te vergroten en besteedde in 2019 $ 297,7 miljoen, dat is dus  vóór de verspreiding van Covid-19. Volgens Jay Shah, secretaris van de Board of Control for Cricket in India, is de Indian Premier League, het vlaggenschip van het crickettoernooi van het land, gelanceerd in 2007, de op één na meest waardevolle sportcompetities ter wereld geworden in termen van waarde per wedstrijd, na de verkoop van zijn mediarechten voor $ 6,2 miljard in juni.

En Bollywood, India’s glinsterende filmindustrie van miljarden dollars, blijft fans over de hele wereld binnenhalen, lokale namen katapulterend in wereldwijde supersterren die miljoenen volgers op sociale media aantrekken. Samen hebben actrices Priyanka Chopra en Deepika Padukone bijna 150 miljoen volgers op Instagram.

“India is een sterk land. Het is een agressieve speler”, zegt Shruti Kapilla, hoogleraar Indiase geschiedenis en mondiaal politiek denken aan de universiteit van Cambridge. “In de afgelopen decennia zijn de dingen veranderd. De Indiase cultuur is een belangrijk verhaal geworden.”

Uitdagingen en de toekomst

Maar ondanks alle successen van India blijven er uitdagingen bestaan, aangezien Modi ‘de vicieuze cirkel van armoede probeert te doorbreken’. Ondanks het grote en groeiende BBP van India, blijft het een “diep arm” land wat sommige maatregelen betreft en dat, zei adviseur Venkat, een “enorme zorg” is.

Nog in 2017 leefde volgens de Wereldbank ongeveer 60% van de bijna 1,3 miljard mensen van India van minder dan 3,10 dollar per dag, en vrouwen worden nog steeds geconfronteerd met wijdverbreide discriminatie in het zeer parochiale land. Geweld tegen vrouwen en meisjes heeft de internationale krantenkoppen gehaald in een land waar beschuldigingen van verkrachting vaak te weinig worden gerapporteerd, vanwege het ontbreken van juridische middelen voor vermeende aanvallers via een rechtssysteem dat notoir traag is.

“Veel van de fundamentele uitdagingen van India blijven in sommige opzichten, op verschillende parameters en schaal, wat ze waren ten tijde van de onafhankelijkheid”, zei Venkat.

India staat ook in de frontlinie van de klimaatcrisis.

Recente hittegolven – zoals in april, toen de gemiddelde maximumtemperatuur in delen van het land tot recordhoogte steeg en New Delhi zeven opeenvolgende dagen meer dan 40 graden Celsius (104 Fahrenheit) heet was – hebben de limiet van de menselijke overlevingskansen op de proef gesteld, zeggen experts. En het zijn de armste mensen van het land die het meest zullen lijden, omdat ze buiten werken in de drukkende hitte, met beperkte toegang tot koeltechnologieën die volgens gezondheidsexperts nodig zijn om de stijgende temperaturen het hoofd te bieden.

En terwijl de hitte op het land stijgt, is de politieke druk toegenomen met de angst dat het seculiere weefsel van het land en zijn democratie worden uitgehold onder leiding van Modi, die door critici wordt beschuldigd van het aanwakkeren van een golf van hindu-nationalisme die veel van de 200 miljoen moslims in het land in angst doet leven. Veel staten die door zijn regerende Bharatiya Janata Party (BJP) worden geleid, hebben wetgeving ingevoerd die volgens critici diep geworteld is in de Hindutva-ideologie, die India wil omvormen tot het land van de hindus. En er is de afgelopen jaren een alarmerende toename van steun voor extremistische hindugroeperingen geweest, zeggen analisten, waaronder enkele, die openlijk hebben opgeroepen tot genocide tegen de moslims in het land.

Tegelijkertijd hebben de arrestaties van talloze journalisten in de afgelopen jaren geleid tot bezorgdheid dat de BJP wetten uit het koloniale tijdperk gebruikt om kritiek te onderdrukken. In 2022 zakte India naar nummer 150 op de Press Freedom Index gepubliceerd door Reporters Without Borders – de laagste positie ooit.

“De uitdagingen gaan nu over India’s karakter van democratie,” zei Kapilla. “India maakt een grote, controversiële verandering door op fundamenteel politiek niveau.”

Vijfenzeventig jaar later blijft Nehru’s opmerking dat “vrijheid en macht verantwoordelijkheid met zich meebrengen” kloppen.

De eerste 75 jaar van India zorgden voor zijn voortbestaan, maar in de komende 75 jaar moet het enorme uitdagingen het hoofd bieden om een ​​echte wereldleider te worden, en niet alleen in termen van bevolking, zei Venkat van het Center for Policy Research.

“Hoewel (India) de komende jaren misschien wel het snelst groeiende grote land ter wereld zal zijn, zal het nog steeds mijlenver achterblijven op zijn buurland China, of in de buurt komen van wat het op dit punt had gehoopt te bereiken, namelijk met dubbele cijfers te groeien.”

 

                                                                                                      Bron: Rhea Mogul/CNN