Moessonregens in India eisen 76 mensenlevens

In India zijn zeker 76 mensen om het leven gekomen door overstromingen die werden veroorzaakt door overvloedige moessonregens. Dat heeft de lokale overheid meegedeeld. De deelstaten die het zwaarst werden getroffen, waren Arunachal Pradesh en Assam in het noordoosten van het land.

In Assam werden 60 mensen gedood. In april werden al voorzorgsmaatregelen genomen voor reddingsoperaties aan het begin van het regenseizoen. “Duizenden mensen hebben hun toevlucht gezocht in 118 noodkampen die door de overheid werden ingericht”, verklaarde een verantwoordelijke van de hulpdiensten. Het waterpeil van vijf rivieren in de deelstaat staat nog steeds op een alamerend hoog niveau. Enkele regio’s van Arunachal Pradesh werden geteisterd door de zwaarste overstromingen in jaren nadat het een week lang onophoudelijk had geregend. Minstens vijf mensen zijn vorige week langs de grens met China omgekomen door een modderstroom. Door de hevige regenval in Gujarat in het westen van het land zijn zeven doden geteld en meerdere vermisten. Ook duizenden mensen werden getroffen in de deelstaat Odisha in het oosten van India. 

De stroomvoorziening en de transportverbindingen (de wegeninfrastructuur en het spoorwegennet) zijn zwaar verstoord door de overvloedige neerslag. De overheid heeft het leger ingezet voor spoedoperaties in de zwaarst getroffen gebieden.

Bron: HNL.be