Monumenten in Paramaribo in de spotlight

Stichting Hindi Parishad Suriname hield op zondag 21 mei een lezing over meer dan 100 gedenktekens in Paramaribo. Voorzitter Harold Pramsoekh heette de aanwezigen welkom.
Eric Kastelein, de gastspreker, tevens schrijver van het boek ‘Oog in oog met Paramaribo’, presenteerde diverse historische foto’s van markante gebeurtenissen en monumenten in Paramaribo. Het gedenkteken op het oud Financiën gebouw is naar Koning Willem III genoemd en in 1913 geplaatst, terwijl de bekende Mama Bong de statuutboom heette en in 1954 is geplant.
De Wilhelminaboom staat op de hoek van de Henk Arronstraat en Tamarindelaan en is in 1898 geplant.

In de Palmentuin staat er een graf van de vrouw van gouverneur Tonckens die hij in zijn achtertuin heeft begraven.
Het archief van Andre Loor dat van onschatbare waarde is voor de geschiedenis van Suriname staat er droevig bij in het achtergebouw van de Surinaamsche Bank en dient met de meeste spoed elders en beter opgeslagen, gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt te worden voor het publiek en voor verder wetenschappelijk onderzoek.
Kastelein ging ook in op het dagboek van Rahman Khan die op 98 jarige leeftijd in 1972 is overleden.

In 1928 is het hoofdbureau van Politie gebouwd en door de koloniale overheid gekocht van de familie De Haas. Helaas is dit op 25 februari 1980 afgebrand.

De linkerbuurman was Lutchman Singh en de rechterbuurman was later juwelier Oemrawsingh. In 1981 zijn de pilaren verwerkt in het monument van de Revolutie.

De inleider wees zijn gehoor ook over een foutje bij het Baba en Mai plein waarbij Mai links van Baba staat, terwijl op de plaquette eronder staat” Baba en Mai”. Ook zou in 1994 geen 120 jaar maar 121 jaar immigratie herdacht zijn.

Verder pleitte hij dat het standbeeld van Mahatma Gandhi aan de Kartaramstraat een opknapbeurt ondergaat.
Hindi Parishad blikt tevreden terug op een leerrijke avond.
De schrijver heeft zijn boek in Nederland overhandigd aan Ambassadeur Khargi en oud wethouder Rabin Baldewsingh (zie foto boven). Het boek is bij boekhandel Vaco te koop.

OHM, PR 150 jr H.I.