Moslims in Kashmir vieren Maha Shivratri, oproep aan Kashmiri pandits om terug te keren.

Bij de Shiv Mandir  in Bandipore, Kashmir  India, werden op de dag van Maha Shiv Ratri Moslim jongeren opgemerkt. De mandir  was in de jaren negentig verlaten door  Kashmiri pandits, de oprichters en  verzorgers van de mandir  als gevolg van de militante problemen in de jaren negentig tussen Hindu’s en Moslims.   

De lokale moslims geven zo een  perfect voorbeeld van broederschap toen de mannen de vloer schoonmaakten,  water offerden aan  de Shivling , fruit en snoep aanboden aan  de godheid. Bij de poorten van de mandir  waren  groepen van  moslimbroeders met  plakaten die vermeldden: “Laten we de volgende Maha Shiv Ratri samen  vieren. Laten we alle Kashmiri’s  verenigen!  We hebben allemaal te lijden gehad van de situatie .”

Een buurtbewoner vertelde NDTV (India)  dat Kashmiri pandits deel uitmaken van hun lichaam en ziel en  die zijn weggerukt en gescheiden van hen. “Vandaag sturen wij  een bericht  sturen naar hen. Kom aub  terug , we zijn één met  jullie “, zei Mansoor Ahmad tegen  NDTV.

Het was inderdaad een overweldigende poging om de kloof tussen de twee gemeenschappen,Hindus’ en Moslims,  te overbruggen. Het laat zien dat broederschap  smerige politiek,slechte  gemeenschapszin en haat kan vernietigen en kunnen  liefde en harmonie  helpen een  vreedzame samenleving te creëeren.

Een pluim voor de inspanningen van de Kashmiri moslim broeders,  Shiv Bhagvan zal  inderdaad blij zijn met hun initiatief!

(Noot OHM: In de jaren negentig is de controverse over de Indiase deelstaat Kashmir ernstig verslechtert waarbij de spanningen tussen Hindu’s en Moslims zeer hoog opliepen met moordpartijen over en weer en het vluchten van Hindu’s naar andere delen van India. In de Surinaamse pers is daar maar weinig over gemeld.)