Muziekactoren ontmoeten directeur Cultuur

Op dinsdag 28 mei 2019 hebben enkele actoren op het gebied van Hindustaans muziekonderwijs, onder aanvoering van Stichting Organisatie Hindoe Media, een bezoek gebracht aan het ministerie van Onderwijs, directoraat cultuur, met name directeur Elvira Sandie. Stg. OHM heeft sinds 2017 het initiatief genomen om data te verzamelen om het gebied van het Hindustaans muziek onderwijs. Muziekscholen, muziek docenten, plaats van vestiging, type lessen, welke handleidingen, lesmethoden en de output van het aantal ingeschreven studenten is meegenomen in de zoektocht naar informatie.  Publicaties, statistieken en oude onderzoeksrapporten en oude data zijn helaas erg schaars, wat de planning bemoeilijkt, vooral met het recent verscheiden van enkele muziekiconen. De aanwas van muziekscholen en leraren  verloopt vrij slecht voor Paramaribo, maar meer nog voor de districten. 

Op zondag 9 april 2017 is er een eerste hearingssessie gehouden in het NOC waar 40 van de ongeveer 87 scholen en docenten aanwezig waren en op zondag 13 januari vond de tweede sessie plaats te SSDP op Blauwgrond, waaruit een initiatief groep Paramaribo Noord is ontstaan om de verdere stappen te bespreken. Essentieel is om kinderen al op jonge leeftijd met muziek, zang en cultuur in contact te laten komen om zodoende een  breed-georiënteerde burger in de maatschappij te worden. Onderzoeken hebben bewezen dat muziek de IQ van kinderen verhoogd. Ook moet middels het public-private partnership, de overheid en nog meer scholen en instituten betrokken worden bij de implementatie van het Hindustaans muziekonderwijs. Indien deze pilot op Paramaribo NOORD slaagt, dan kan het landelijk als model gebruikt worden in andere REGIO’s EN naar andere muziekstijlen als de Kawina, Gamalan etc.

Op zaterdag 22 juni zal er met de actoren vooral in Paramaribo gebrainstormd worden en zullen alle suggesties en aanbevelingen meegenomen worden ter implementatie in het plan van aanpak voor  uniform Hindustaans Muziek onderwijs in ons land. Cultuur directeur Mw. Elvira Sandie was zeer ingenomen met  het bezoek en het initiatief. Ze zegde haar medewerking toe, om de diverse actoren, entiteiten, instituten op het gebied van muziek en cultuur uit te nodigen voor de discussieochtend op korte termijn.

OHM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *