Nationaal centrum om voortbestaan Sarnámi te garanderen

Om te voorkomen dat het Sarnámi en Hindi doodbloeden, zet de stichting Suriname Hindi Parishad zich in om een nationaal centrum voor Hindostaanse cultuur op te zetten. Het moet een ontmoetingsplek worden voor mensen die de taallessen hebben gevolgd, waardoor onder meer de twee talen blijven leven.

Het idee voor het centrum komt niet uit de lucht vallen bij de educatieve, literaire en culturele stichting, die al langer dan veertig jaar Sarnami en Hindilessen verzorgt. Wanneer kandidaten, die Hindilessen op een hoog niveau hebben gevolgd, bij een speech niet goed uit hun woorden komen, wordt direct naar Suriname Hindi Parishad gekeken. Maar volgens Satyanand Pramsoekh treft zijn organisatie geen blaam.

Hij wijst erop dat na het betalen van hun diploma de mensen nergens bij elkaar kunnen komen om de taal levend te houden. Daardoor bloedt die dood. Een eigen nationaal centrum voor Hindostaanse cultuur moet daarin verandering brengen. De mensen, die de taallessen hebben gevolgd, kunnen door middel van taalwedstrijden, literaire avonden, lezingen en andere activiteiten de talen verder stimuleren.

Dit ziet Suriname Hindi Parishad als één van de oplossingen om de moedertalen weer interessant te maken voor jongeren. De stichting merkt namelijk ook een zekere mate van achteruitgang in het spreken van Sarnámi onder die doelgroep. Met name de jonge generatie ouders wil de moedertaal niet aan haar kinderen leren, omdat die als minderwaardig wordt beschouwd.

Maatschappelijk gezien wordt de moedertaal van een groot deel van de Hindostaanse gemeenschap ook niet gewaardeerd. Dit komt vooral omdat Nederlands de officiële voertaal is in Suriname. Pramsoekh vindt dat jongeren hun moedertaal moeten kunnen spreken naast het Nederlands.

Hij betoogt dat als jongeren geen Sarnámi meer praten, zij geen binding zullen hebben met Hindi, de derde wereldtaal. “Omdat de economie van India booming is en de handel met dit land aan het toenemen is, is de kennis van Hindi een vereiste. Daarnaast kan men door het Hindi de religie en heilige boeken beter begrijpen.”

Bron: dwtonline.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *