Nationaal Hindí examens 2019 succesvol gestart

Afgelopen zondag 27 januari hebben meer dan 600 leerlingen deelgenomen aan de nationale Hindí examens welke gehouden werd op het SPI complex en simultaan op de Kweekschool te Nieuw Nickerie.

De examens werden afgenomen door Stichting Suriname Hindí Parishad. In totaal hebben 618 kandidaten zich ingeschreven voor de verschillende delen. Deze delen zijn Prathamá (1), Madhyamá (2), Uttamá (3), Praveshiká (4), Paricay (5) en Kovid (6).

Zondag hebben de delen 1 tot en met 4 hun examens afgelegd. De delen 5 en 6 of beter bekend als de hogere examens zullen de komende twee weekenden plaats vinden, verspreid over de vier dagen.

Hindí is met meer dan 500 miljoen sprekers één van de vijf meest gesproken talen op aarde, samen met Mandarijns, Spaans, Arabisch en het Engels. De huidige Standaard Hindí is medio jaren 1800 ontstaan uit ongeveer 18 dialecten van noord India, waaronder Bradj, Avadhi, Maithili en Bhojpuri.

Buiten India heeft het Hindí in Fiji en Mauritius een officiële status. Samen met Suriname zijn het deze de drie landen waar het Hindí buiten India groots wordt gepropageerd.
Ook in landen als Rusland, Ukraine, VSA, Sri Lanka, Zuid Korea, Japan en China wordt deze taal officieel verzorgd op hun Universiteiten.

In Suriname is Stichting Suriname Hindí Parishad al meer dan 40 jaar bezig met de coördinatie ervan. Er zijn door de jaren heen heel wat activiteiten ontplooid op het Hindí vlak waaronder de jaarlijkse examens en het uitbrengen van literatuur. In 2003 was het zevende Wereld Hindí Conferentie in Paramaribo georganiseerd, waarbij er verschillende hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waren uit diverse landen.

De 618 kandidaten zijn van 71 Hindi scholen uit vijf verschillende districten, namelijk Paramaribo, Commewijne, Wanica, Saramacca en Nickerie.

dhr. S. Pramsoekh, Secretaris Suriname Hindí Parishad

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *