Navrátri 1e avond: Shailaputrí

Má Shailaputri is de absolute vorm van Moeder Natuur. Ze is ook bekend als Párvati, de gemalin van Shiva en moeder van Gaṇesha en Kartikey. Op de afbeeldingen heeft zij een halve maan op haar voorhoofd en is ze voorzien van een drietand in haar rechterhand en een lotusbloem in haar linkerhand. Ze rijdt op de stier Nandi.

In de Shiva purán & Devi Bhagvatam staat het volgende: Má Bhagvati werd in haar eerdeer incarnatie geboren als dochter van Daksh prajápati. Zij heette toen ‘Satí’ en was getrouwd met Shiv Bhagvan. Maar in een offer ceremonie georganiseerd door haar vader, prajápati Daksh, verbrandde ze zich in het yoga-vuur, omdat ze de belediging aan haar man Shiva door haar vader Prajápati Daksh gepleegd tijdens het offerfeest, niet kon verdragen.

In haar volgende geboorte incarneerde ze als Párvati, de dochter van Parvatráj Himalaya en onder de Nav Durgas is ze bekend als Shailaputri, die weer bekend stond als Himavati. In haar Himavati vorm versloeg ze alle prominente goden. Net als bij haar eerdere geboorte, trouwde zij in deze vorm, met Shiv Bhagvan. De eerste en de meest prominente onder Nav Durgas, Shailaputri is van immens belang en haar roem is eindeloos. Op de eerste dag van Navrátri wordt zij, Shailaputri aanbeden.