Navrátri 2e avond : Brahmachárini

 Op de tweede dag van Navarátri, wordt Má Brahmachárini – een manifestatie van Má Durga – aanbeden. Deze vorm van Durga má is zeer stralend en majesteus. Má betekent liefde en trouw, wijsheid en kennis. Ze heeft een rozenkrans in haar hand en een Kamandal in haar linkerhand. Ze draagteen Rudraksha. Het woord “Brahma” verwijst naar Tap (boetedoening) – Haar naam betekent “iemand die Tap (boetedoening) doet”. 
Ze werd geboren uit de Himalaya. Devrishi Nárad beïnvloede haar gedachten en als gevolg daarvan, oefende ze boetedoeningen uit daar zij vastbesloten was om Shiva Bhagvan te krijgen als haar goddelijke gemaal. Ze bracht honderden jaren door met het eten van zeer weinig of helemaal niets, maar haar boetedoening was zo zuiver en had zoveel kracht en macht, dat het grote verstoringen veroorzaakte in al de drie werelden. Haar verlangen Shiva Bhagvan te verkrijgen als haar goddelijke gemaal werd uiteindelijk vervuld.
Brahmachárini zegent u met grote emotionele kracht en u kan in staat zijn om het mentale evenwicht en vertrouwen, zelfs in de donkerste uur vol te houden. Ze inspireert om vast te houden aan uw ethiek en te lopen op het pad van de plicht. Door de genade van Má Brahmachárini, zult u ernaar streven om vooruit te komen in het leven zonder ontmoedigd te raken door de vele uitdagingen die op u afkomen. Haar zegen zal u helpen u te ontdoen van egoïsme, ego, hebzucht en luiheid .