Navrátri 4e avond : Kushmándá Má

De naam Kushmándá is een combinatie van drie woorden- Ku, Ushma en Andá. ‘Ku’ betekent weinig, ‘Ushma’ betekent warmte of energie en ‘Andá’ is ei. Het betekent in feite degene die dit universum geschapen heeft als een ‘klein kosmisch ei’. Zij is erg gelukkig in deze manifestatie. Aangenomen wordt dat wanneer het universum er niet bestond, er overal volledige duisternis zou zijn. Toen glimlachte Kushmándá en duisternis werd geëlimineerd. Devi Kushmándá heeft dit universum met haar goddelijke glimlach gecreëerd. 

In de Durga Saptshati staat beschreven dat Kushmándá Má het universum geschapen heeft. Zij is degene die de werking van het zonnestelsel bestuurt. Zij is degene die bestond toen er niets was behalve de duisternis. Toen glimlachte ze en het universum werd gecreëerd, verlicht met licht. De kern van de zon wordt beschouwd als de residentie van de Kushmándá Má. Zij is degene die zorgt voor de energie die de zon doet te schitteren en stralen in het universum. Alle richtingen word verlicht door haar goddelijke glimlach waaronder de Zon zelf. Kushmándá Má wordt uitgebeeld als een acht armige gewapende godin. In zeven handen heeft Ze achtereenvolgens een kamandalu, boog, pijl, lotus, een pot van nectar, foelie en een discus. In haar achtste hand, heeft Ze een rozenkrans die de acht Siddhís en negen Niddhís heeft. Ze rijdt een leeuw die ‘Dharma’ vertegenwoordigt. 

Aanbidt men Devi Kushmándá op de vierde dag van Navrátri, dan wordt hij / zij gezegend met een goede gezondheid, voorspoed, roem en kracht. De rituelen van het aanbidden van de Godin zijn uitgebreid. De eredienst begint met het aanbidden van Kalash. Alle andere goden en godinnen worden uitgenodigd om de Kalash heen. Dan begint de pújá door het zingen van de mantra van de Devi. Zij houdt ook van de pompoen als offer. Daarom is het offeren van de pompoen een cruciaal ritueel van de vierde dag.