Navrátri, negen nachten ter ere van de Goddelijke Moeder: Shakti

Van 9 tot en met 17 april vieren vele hindu’s over de hele wereld Navrátri; dit feest is een 9 nachten durende devotionele dienst ter ere van Shakti (Durgá, Devi), de Goddelijke Moeder. Shakti is nl. het vrouwelijke aspect van de Goddelijke kracht. Er zijn eigenlijk 4 perioden van Navrátri in een jaar, waarvan de 1ste en 3de het meest gevierd wordt nl. aan het begin van de lente en de herfst. De data worden bepaald aan de hand van de maankalender. Er is een belangrijk samenkomen van allerlei invloeden van de natuur, die deze tijd uitermate geschikt maakt om de Goddelijke Moeder te vereren. God wordt in het Hindoeïsme voorgesteld als een combinatie van 2 aspecten: het transcendente aspect als het mannelijke principe en het dynamische aspect als het vrouwelijke principe. De transcendente kant van God is statisch, de dynamische kant is bewegelijk en bestaat uit energie. Shakti is de uitvoerende kracht. De kracht die de schepping in beweging zet. Het transcendente is het zuiver bewustzijn. Tijdens Navrátri wordt Moeder Durgá in haar 9 aspecten vereerd met een pújá. Zij wordt beschouwd als een oermoeder, die haar devoot liefheeft en beschermt tegen het kwade.

Durga Mata Royalty-Free Images, Stock Photos & Pictures ...

Ze wordt uitgebeeld als een vrouw die een leeuw berijdt (symbool voor macht) en meerdere armen heeft (symbool voor oppermacht). Ze staat boven de invloeden van de eigenschappen van de natuur, ook wel de guṇa’s genoemd (het temmen van tijger staat hier symbool voor) en kan zich in allerlei vormen manifesteren. 

De Durga pújá wordt bij voorkeur ’s nachts uitgevoerd. ’s Nachts, omdat donker staat voor negatieve eigenschappen in ons. We bidden tijdens deze pújá namelijk om al onze negatieve eigenschappen uit te bannen. De verering bestaat uit het zingen van bhajan’s, het offeren van prasád, het reciteren van mantra’s, mediteren en bidden voor persoonlijke wensen en voor het land en de gehele wereld. Dit alles moet de geest van de toegewijde zuiveren en hem daarmee klaarmaken voor spirituele groei.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *