Nederland krijgt er de komende vijf jaar een half miljoen banen bij

Sectoren als de bouw en de groothandel zitten de komende jaren te springen om werknemers. Ook de zorg gaat na een injectie van het nieuwe kabinet op zoek naar personeel.

De komende vijf jaar kunnen een half miljoen extra werkenden terecht op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse arbeidsmarktprognose van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (Roa) die vandaag gepubliceerd is. Met de vraag naar 520.000 extra werkenden is de behoefte aan personeel weer net zo groot als voor de crisis van tien jaar geleden, vermoedt hoofdonderzoeker Didier Fouarge.

 

Die extra banen zijn vooral te vinden in snel groeiende sectoren als de zorg, de bouw en de groothandel. Maar ook in veel andere sectoren, zoals de metaalindustrie, detailhandel en communicatie, groeit de vraag naar personeel met gemiddeld 1 procent per jaar hard. Het is het gevolg van de economische groei, zegt Fouarge. En in sommige bedrijfstakken ook van beleidskeuzes.

Zorg

Neem de zorg. Twee jaar terug voorspelde de Roa nog dat er door bezuinigingen de komende jaren geen baan bij zou komen. Nu het nieuwe kabinet de sector 2,1 miljard euro heeft toegezegd, is die prognose compleet anders: maar liefst 124.200 extra paar handen zijn er tot 2022 nodig om al het werk op te vangen, verwacht het onderzoekscentrum.

Ondanks de groeiende vraag naar personeel, blijft het ideale profiel om een baan te scoren onveranderd: hoe hoger opgeleid, hoe beter. Maar, benadrukt Fouarge, dat wil nog niet zeggen dat er voor mbo’ers geen baankansen zijn. “Ik heb er altijd een aversie tegen als dat gesuggereerd wordt.” De Roa-prognoses laten namelijk zien dat de banen voor middelbaar geschoolden in de zorg en techniek voor het oprapen liggen.

“De banen in het middensegment groeien weliswaar minder hard dan in andere segmenten, maar ze groeien wel. Onderschat het aantal banen dus niet. Daarbij: mbo-geschoolden werken niet alleen in het middensegment, maar ook in laag- en hoogbetaalde banen.”

Bankensector profiteert niet

Hoewel in de meeste sectoren ruimte is voor extra personeel, blijven er vakgebieden bij zitten die niet veel profijt hebben van de economische voorspoed. De bankensector bijvoorbeeld. Daarvan zegt het Roa dat die het de komende jaren wel af kan met het personeel dat nu al in dienst is. Opvallend, want de aantrekkende woningmarkt jaagt veel kopers toch weer naar de bank om een hypotheek af te sluiten of te spreken met een hypotheekadviseur. Maar, vraagt Fouarge zich hardop af, hoe vaak gaan we voor de rest van de tijd naar de bank? “Veel wordt geautomatiseerd. Ging het niet zo goed met de woningmarkt, dan moesten er misschien wel mensen ontslagen worden in deze sector.”

Dan zijn er nog de branches waarin organisaties snakken naar extra personeel, maar er niet in slagen om de juiste mensen naar zich toe te trekken. Het onderwijs is daar een van. Fouarge: “Dat heeft heel erg te maken met de demografische ontwikkelingen. Oudere docenten gaan met pensioen en er stromen te weinig studenten in vanuit de onderwijsopleidingen. Dat komt ook door het imago van het onderwijs: een hoge werkdruk en een slecht salaris.” Of de beloofde zak geld voor onderwijs daar enige verandering in kan brengen, zal moeten blijken, zegt de onderzoeker. “Die informatie kwam te laat om mee te nemen in onze prognoses.”

Komen er door de groeiende vraag naar personeel ook meer vaste banen bij? Fouarge durft het niet met zekerheid te zeggen. “Normaal gesproken leidt schaarste op de arbeidsmarkt tot meer vaste contracten. Ik weet alleen niet hoe bedrijven op deze vraag gaan reageren. Het kan zijn dat ze meer vaste banen verstrekken, maar ook betere arbeidsvoorwaarden of hogere lonen behoren tot de mogelijkheden.” Wat ook meespeelt is beleid, zegt de onderzoeker. Besluit het kabinet het ontslagrecht te versoepelen, dan kan ook dat van invloed zijn op het soort contract dat bedrijven verstrekken.

Bron: TROUW

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *