Nederlands hockeyteam reist naar India voor rol in Bollywoodfilm: ‘Dit is echt heel gaaf’

Langzaamaan dringt het tot ze door. Het hele tophockeyteam jongens A1 van het Leiderdorpse Alecto vertrekt over twee weken naar India om in een Bollywoodfilm te spelen. “Ik besef me nu pas hoe bijzonder het is.”

Alles is zo goed als geregeld: de vaccinaties zijn binnen, de Nederlandse ambassades in India zijn ingelicht en alle ouders hebben toestemming gegeven. Op 14 oktober vertrekken de 17 hockeyjongens van Alecto naar India. Het team uit Leiderdorp werd uit tientallen inzendingen gekozen om mee te doen aan een grote Bollywoodfilm die in 2018 wereldwijd in première zal gaan.

‘Dacht dat het een grap was’

“Ik dacht eerst dat het een grap was”, vertelt Guy van Iperen die verantwoordelijk is voor de tophockeyers van zijn club. “Maar allememachies, dit is echt super gaaf om mee te maken.” 

Afgelopen zomer werd Van Iperen via via benaderd door een castingbureau. Voor een Bollywoodfilm werd een westers hockeyteam op topniveau gezocht. “Ik heb aan alle jongens gevraagd of ze een filmpje wilde maken waarin ze hun hockeytalenten op laten zien”, vertelt Van Iperen. “Doordat veel van hen op vakantie waren, werd er ook veel geïmproviseerd. Filmpjes op het strand, of bij de bergen. Er was zelfs iemand die een bal met een peddel hooghield omdat hij geen stick bij zich had.”

Heel veel zin

Het filmpje sprong eruit en de jongens werden uitgekozen. “We hadden het niet echt verwacht, maar hoop was er wel”, vertelt de 17-jarige aanvoerder Bengt Coorens. “Iedereen vindt het echt heel gaaf.”

Over twee weken reizen de jongens naar de Indiaase regio Punjab om daar vervolgens vijf opnamedagen bij te wonen. De producent van de film heeft 36 tv-zenders in India waar gemiddeld 507 miljoen mensen per maand naar kijken. Dat het om een miljoenenproductie gaat is de mannen inmiddels wel duidelijk. “Het dringt nu wel tot ons door hoe bizar dit is”, zegt Bengt.


Aanvoerder Bengt Coorens (17) in actie

De bad guys

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gaat over een Indiase jongen uit een sloppenwijk die het tot het nationaal hockeyteam schopt. Acteerervaring hebben de jongens uit JA1 niet of nauwelijks. “Het enige wat ik ooit heb gedaan is de schoolmusical van groep acht, dat is alles”, zegt Bengt.

Maar ook daar hebben de makers uit Bollywood wat op bedacht. “Ze krijgen een soort tweedaagse training”, vertelt Van Iperen. “Daar leren ze hoe ze zich op de set moeten gedragen, want we hebben geen idee.” De mannen mogen vooral datgene doen waar ze goed in zijn: hockeyen. “Wij zijn natuurlijk de ‘bad guys’ en spelen de tegenstanders van het Indiase team waar de hoofdpersoon in speelt”, zegt Van Iperen. 

Balen op schoolreis

De voorpret is in ieder geval al volop aanwezig.  “De jongens kunnen echt nergens anders meer aan denken”, zegt Van Iperen. “Sommigen zitten nu met school in Rome, maar balen dat ze alle commotie hier moeten missen.” Ook Bengt vertelt dat iedereen uit het team er veel zin in heeft. “Bovendien hebben we een hele leuke groep, dus het wordt sowieso gezellig en een heel gaaf avontuur.”

Bron: EditieNL