’Noord-Koreanen bij testlocaties geveld door spookziekte’

PYONGYANG – De rakettesten van Noord-Korea zorgen niet alleen voor internationale spanningen, maar richten mogelijk ook onheil aan in het land zelf. Overlopers (mensen die het land zijn ontvlucht), claimen dat de hoge stralingen waaraan de bevolking wordt blootgesteld heeft geleid tot een dodelijke spookziekte.

Een vrouw wandelt door een dorpje in het noordoosten van het land. Twintig kilometer verderop ligt de testbasis Kilju.

Er zouden tientallen mensen zijn overleden als gevolg van de mysterieuze ziekte, maar cijfers zijn er niet. Noord-Korea is zo geïsoleerd dat daar niet over wordt gecommuniceerd. Mensen die het land kunnen ontvluchten, lijden aan allerlei symptomen waarvan ze denken dat dit het gevolg is van blootstelling aan radioactiviteit. Ze vrezen ook voor het lot van familieleden die nog steeds in de buurt van die nucleaire testsites wonen. 

Constant pijn

„Er zijn intussen al zoveel mensen gestorven dat we het spookziektebeginnen te noemen”, zegt Lee Jeong Hwa die na verchillende pogingen in 2010 uit Noord-Korea vluchtte en haar verhaal doet tegenover het Amerikaanse NBC News. Lee woonde vlak bij een nucleair testgebied in de Kilju-regio, waar verschillende bommen werden getest. De vrouw heeft constant pijn. „We dachten dat iedereen stierf omdat we arm waren en te weinig aten. Maar nu denken we dat het door de radioactiviteit komt.”

Ook Rhee Yeong Sil, die eveneens ontsnapte, denkt dat nucleaire testen de oorzaak van veel ziektes bij mensen in haar omgeving. Een buurvrouw van Rhee beviel van een verminkt kindje. „Het geslacht van het kind kon niet worden vastgesteld omdat het geen geslacht had. Meestal worden misvormde baby’s in Noord-Korea gedood. Dus de ouders hebben het baby’tje gedood.”

Kanker

Hoewel Lee en Rhee negatief testten op radioactiviteit, kunnen onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet nagaan of de nucleaire blootstelling de boosdoener is van de gezondheidsproblemen van gevluchte Noord-Koreanen. Volgens de WHO kan radioactiviteit organen en weefsel aantasten en kan daardoor het risico op kanker flink toenemen. Wetenschappers zeggen de Noord-Koreaanse vrouwen op hun woord te geloven omdat ’er niet veel betrouwbare informatie is om op terug te vallen.’

Nadat Noord-Korea onlangs na twee maanden weer een ballistische raket testte hebben de Verenigde Naties en de Verenigde Staten Noord-Korea andermaal gewaarschuwd om te stoppen met nucleaire testen. Jeffrey Feltman van de VN (afdeling politieke zaken) zei onlangs in een gesprek met de Noord-Koreaanse ambassadeur Ja Song-nam dat Pyongyang „geen destabiliserende stappen meer moet zetten.”

Bron: De Telegraaf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *