Nrityanjali laat oude zang genres herleven
Stijlvol, expressief en in een nieuwe jasje gestoken. Zo heeft dansschool Nrityanjali vrijdagavond in Theater Thalia oude zang genres zoals khajri, sanskaar, lokgeet en sohars gepresenteerd. De show begon met rustige nummers en werd langzaam opgevoerd naar vrolijke en populaire dansitems.
Weinig uitleg
Het ritme en de stijl van verschillende oude liederen waren voor het publiek herkenbaar. Echter, er werd weinig uitleg gegeven over de inhoud en de wijze waarop bepaalde stijlen vanuit India zijn overgenomen en een Surinaamse identiteit hebben gekregen. Aan het publiek werd bij enkele nummer gevraagd met aandacht naar de tekst te luisteren om te kunnen bepalen of ze daadwerkelijk bij de respectieve ceremoniën passen. Wie de oude dialecten waarin de nummers zijn gezongen niet goed kent, zou dat niet zonder meer kunnen uitmaken.
Aparte wijze
Met de gebedsdans “Aum Shantakaram” verwelkomde dansleraar Anand Ramcharan vrijdagavond het publiek. Daarna werden er verschillende khajri’s en ceremoniële liederen gezongen zoals bij de tilak (ondertrouw) en vertrek van de bruidegom naar het huis van de bruid voor het huwelijk; maar niet voor hij zijn moeder eeuwige trouw en dienstbaarheid heeft beloofd.
Apart was de wijze waarop de ontkleding van Draupati (uit Mahabarata) werd vertolkt in zang en dans. Ook het romantische nummer ‘Tere bin’ waarop Shiva Janki, Priya Binda, Shalini Ramautar en Ramcharan dansten, werd door de aanwezigen heel erg geaprecieerd. Zangers Fariz Barsatie en Ilhaam Ahmadali lieten zijn van hun beste zijde horen, bijgestaan door een prachtige koor en de muziekanten Shifar Abdoelaziz, Sandeep Soekjoe, Shanil Baldi en Sagar Koendan.
Cultuuroverdracht
Net als vorig jaar verraste Ramcharan aan het einde van de avond het publiek met een “londa ke nach”, waar hij verkeeld als een vrouw op de superpopulaire ‘Mar djaye dhobia’ danste. “Het is anders dan de shows die ik tot nu toe van Nrityanjali heb gezien. Ik vind het fijn dat de dansschool met zulke optreden komt om onze cultuur te behouden en over te dragen. Het zou wel goed zijn als er wat meer uitleg was gegeven”, zegt een bezoeker.
De lat was bij de eerste editie van dit thema vorig jaar mei kennelijk er hoog gelegd. Toem presenteerde Ramautar de avond in haar moedertaal Sarnami. Ze ging gekleed als Hindoestaanse vrouw met alle traditionle accessoires zoals hoofddoek, teenring, neusbel en armbanden en vertelde over de inhoud van de liedjes en op welke bijzondere momenten ze worden gezongen.
De show van Nrityanjali over oude zang genres en in de vergetelheid geraakte stijlen en teksten, vloeien voort uit een groot onderzoek dat Ramcharan doet. De dansleraar hoopt over twee jaar met een boek en audiocollectie van liedjes uit te komen. Hij rekent erop dat de teksten dan zullen worden gezongen door muziekformaties. Dat zal uiteindelijk lieden tot behoud van cultuur.
DWT 26 – 11- 2019
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!