De maand oktober wordt door de Pan American Health Organization/Wereldgezondheidsorganisatie (PAHO/WHO) uitgeroepen als ‘Breast Cancer Awareness Month’ om de aandacht en steun voor bewustwording, vroege opsporing en behandeling, en palliatieve zorg van borstkanker te vergroten.

Borstkanker houdt in dat de normale cellen zich in één of beide borsten tot kwaadaardige gezwellen ontwikkelen. Vroege symptomen zijn een knobbel of verharding in de borst of oksel, pijnlijke en jeukende borsten en ongewone afscheiding uit de tepel(s).

Volgens de PAHO/WHO wordt borstkanker waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van hormonale factoren (fysiologische), genetische factoren (moeder of zus met borstkanker), andere niet-hormonale fysiologische factoren (bijvoorbeeld leeftijd) en leefstijl factoren (bijvoorbeeld overmatig alcohol gebruik, overgewicht). Beschermende factoren zijn het geven van borstvoeding en regelmatig fysieke oefeningen.

In Suriname is borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Ook is kanker sinds 2010 de tweede belangrijkste doodsoorzaak in Suriname, voorafgegaan door hart- en vaatziekten. Bij vrouwen is het hoogste sterfte als gevolg van kanker geregistreerd voor borstkanker, op de voet gevolgd door baarmoederhalskanker. Borstkanker is evenals baarmoederhalskanker mogelijk om in een vroeg stadium te ontdekken, zodat er behandeling kan plaatsvinden. Met tijdige diagnose en passende behandeling heeft borstkanker over het algemeen een zeer goede prognose. Het is daarom belangrijk dat vrouwen (vooral >30 jaar) hun borsten regelmatig zelf onderzoeken, waardoor een eventuele knobbel of verharding vroegtijdig kan worden ontdekt en kan worden besproken met de huisarts. Indien nodig, kunnen ze dan ook vroegtijdig worden doorverwezen om een mammografie (röntgenfoto van de borsten) te maken.

Met elkaars steun kunnen we elke vrouw laten zien dat haar leven belangrijk is.

Bron: Gov.sr