“Onbekende en verbazingwekkende krachten van Om”

Jij bent een wonder!

Misschien is het moeilijk te geloven, maar eigenlijk worden we allemaal geboren met de latente invloed om opzettelijk ons bewustzijn te kunnen sturen. De kracht ligt in ons en het geluid van Om helpt ons het zelf te ontdekken. Lees hier enkele minder bekende feiten die de explosieve kracht blootleggen die is verborgen in ‘Om’ ….

Om is de vibratie van de schepping

In de Upanishads, wordt expliciet vermeld: “In het begin was er het woord en het woord was Om.” Er was een tijd dat er niets bestond dan een rustige, stille ruimte. Toen kwam uit de non-entiteit een entiteit. De eerste beweging van het ongemanifesteerde naar het manifeste, staat bekend als de vibratie van Om.

Het eerste geluid

‘Om’ is het oorspronkelijke geluid van het universum. Het is het eerste geluid dat werd geproduceerd op het moment van de schepping, toen de gouden baarmoeder explodeerde. Deze explosie staat bekend als ‘Sphota’ en door deze daad heeft de God het universum gevormd. Chandogya Upanishad zegt dat Om Bhrahma, het tijdloze bewustzijn is.  De drie-eenheid is Om.

In de oude teksten

In de Rigveda beschrijft Vámadeva Rishi’s mantra Om als Vishvateeth,transcendentaal. Hij noemt Om als Samudra (zee), Aparimita (eindeloos), Rooprahita (vormeloos), Sarvavyápi (alwetend). In de Mandukya Upanishad wordt Om gedefinieerd als Bramha. Patánjali Yoga sutra noemt OM als ‘Ishwara pranidhana’, d.w.z. God met toewijding bereiken. Wanneer men op Om mediteert, zal men in staat zijn om de dwalende geest te beheersen en alle conflicten te verwijderen. In de Namokár mantra van het Jaïnisme neemt Om een vitale plaats in als de verwijderaar van alle zonden.

De muziek van Om

Om is geen woord maar eerder een intonatie, die voorbij de barricaden van leeftijd, ras en cultuur gaat. Het bestaat uit drie Sanskriet letters, aa, au en ma die samen gecombineerd de klank Aum of Om maken. Om bevat alle andere geluiden. Het is een mantra of een gebed op zichzelf. Als het herhaald wordt met de juiste intonatie, kan het door het hele lichaam resoneren, zodat het geluid doordringt tot in het centrum van iemands wezen, de átmá of ziel.

De visie van Om

Om biedt een dualistisch perspectief. Aan de ene kant projecteert het de geest voorbij het moment van wat immaterieel en ondefinieerbaar is. Aan de andere kant maakt het het absoluut meer substantieel en inclusief. Het omvat alle mogelijkheden en vooruitzichten; het is alles wat was, is of kan zijn. Net als God is Om oppermachtig en ongedefinieerd.

Om in het Tibetaans buddhisme

Het chanten van Om is al lang een traditie in Tibet, waar het op zichzelf wordt toegepast of als onderdeel van andere mantra’s. Veel oude Tibetaanse yogi’s, zoals Milarepa, zouden intense meditatie en het chanten van Om beoefenen. In het Tibetaanse buddhisme is de meest populaire mantra die Om bevat ‘Om mani padme hum.’ Een andere krachtige mantra is ‘Om ah brom’. In deze mantra vertegenwoordigt Om het lichaam, de lettergreep Ah vertegenwoordigt de spraak, en Hum vertegenwoordigt de geest.

Om helpt bij beter ademen

Met Om correct zingen, kan helpen ontspannen en helpen controle te krijgen over onze ademhaling. Aangezien het uitademen wordt veroorzaakt door een ontspanning van de spieren in ons ademhalingssysteem, zal het OM-geluid niet uniform worden geëmit- teerd, tenzij deze ontspanning volledig onder controle is.

Om helpt onze geest te beheersen

OM chanten produceert directe effecten in onze geest die net zo belangrijk zijn als de effecten die het heeft in ons lichaam. De abstracte en complexe betekenis van de lettergreep OM dringt zich op in onze geest en onderschept de stroom van gedachten die we ook voortdurend ondergaan.

Bewezen medische voordelen van Om

Bij het chanten van Om, nemen de adrenalineniveaus in het bloed af. Dit helpt de stressniveaus te verminderen door meer zuurstof in het lichaam te krijgen. Bij het mediteren en reciteren van OM, reduceert niet alleen stress, maar ook de bloeddruk. Bij het zingen van Om of Aum, creëert de eerste letter de A trillingen. Deze trillingen beïnvloeden het ruggenmerg en verhogen de efficiëntie. De tweede letter U creëert trillingen in de keel en raakt de schildklier.

Het wetenschappelijke principe

Het wetenschappelijke principe achter het zingen van Aum heeft betrekking op het ontstaan van geluiden zoals vermeld in de Sanskrietliteratuur en Hindi-alfabetten. Het Hindi-alfabet heeft klinkers (Swara) en medeklinkers (Vyanjana). De laatste medeklinker in elke regel is een nasale medeklinker. Aum is niets anders dan een combinatie van een klinker samen met een nasale medeklinker. De klinker is hier ‘O’ of ‘AU’ en de nasale medeklinker is ‘M’.

Om is een pijnstiller

Als we fysieke pijn hebben, produceren we automatisch een klinkergeluid. Bijvoorbeeld, de natuurlijke reactie wanneer iemand geprikt wordt door een speld of naald is hardop zeggen ‘ee’ en wanneer hij pijn heeft, wordt het geluid ‘Ah’ geproduceerd. Veel onderzoekers beweren dat het zingen van klinkers interleukine-2 in het lichaam produceert, die een werking heeft, vergelijkbaar met die van aspirine, een pijnstiller.

Manieren om te zingen

Aum kan gezongen worden met verlengde ‘O’, verlengde ‘M’ of ‘O’ en ‘M’ in gelijke cycli. Als we ‘O’ langdurig chanten, produceren we meer pijnstillers en als we ‘M’ langdurig chanten, produceren we meer kalmerende middelen.

De fysica van Om

Wanneer een mantra op ritmische toon met ups en downs wordt gezongen, creëren ze een melodieus effect in het lichaam. Dit effect kan worden gedefinieerd als het effect van de neuro-linguïstiek. Quantum Physics vertelt ons dat elke staat van materie zijn eigen bijbehorende vibratie heeft en dat geldt ook voor licht. En wanneer een persoon met ‘m’ geluid reciteert, stemt hij zichzelf af op de echoënde kosmos. Net zoals jezelf online zetten met het hele universum!

Bron: Speakingtree

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *