Onthulling Bábá en Mái standbeeld te Groningen

Op zondag 4 juni is door de Stichting Hindustaanse Immigratie (SHI) een monument onthuld te Groningen, Saramacca.
Dit monument is vervaardigd door de artist Permaul en onthuld door minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, ing. Prahlad Sewdien, de DC van Saramacca, mw Durga. Mulvi Rosan en pandit Mahadew Missier deden het gebed.
Er staat al een monument voor de boeren, slaven, javanen en nu wordt het plein verrijkt met die van de hindoestaanse immigranten.
SHI voorzitter Ramon Jawalapersad riep op tot behoud van cultuur door gedenktekens te bouwen. Onderhoud is iets waarin wij zwak zijn. Hij dankte alle donoren voor hun bijdrage aan de bouw van dit standbeeld. Ook op de markt te Nieuwe Grond is er een Jay Kisan monument geplaatst. Maandag wordt een Candanboom geplant door de presidenten van India en Suriname. Daarna worden 2 monumenten onthuld te Fort Zeelandia. De SHI doet projecten voor alle Surinamers.
DNA lid Radjendre Debie zag weinig verschil tussen slavernij en de eerste immigranten; die werden als hetzelfde behandeld. DNA lid Jogi zei dat wij geen cultuur uit India gebracht hebben van handen ophouden, maar van aanpakken; de kleinkinderen hebben zich in alle lagen van de samenleving ontwikkeld.
Jack Uden, voorzitter Nationale Jubileum Commissie, riep op tot het vastleggen van de geschiedenis. “Vader en Moeder” moeten jonge mensen voorstellen die het werk van de slaven hebben overgenomen. Saramacca krijgt iets vastgelegd. Bábá en Mái hebben in hun buideltje veel waarden en normen meegenomen. Hij hoopte dat de kinderen aan cultuurbehoud zullen doen en het standbeeld een inspiratie mag zijn.
Minister Prahlad Sewdien was er trots dat op de Forbes lijst ook een Surinamer staat. We moeten onze kinderen aansturen het beter te doen. Climate change is een uitdaging vooral voor de landbouwers. In 2060 zal de temperatuur met 3 graden in Paramaribo stijgen. We moeten nadenken wat te doen hiertegen.
De voorzitter van de Sanatan Dharm, Nitin Jagbandhan, vond bromtjie djari mooi getoond is in Saramacca. Hij riep op bháshá (taal) bhojan (food) bhesh en bhawná te behouden. De burgermoeder sprak over de vereeuwiging van het Bábá Mái standbeeld in Saramacca. Na de speeches vond de onthulling plaats, waarbij er málá’s zijn omhangen. Kries Ramkhelawan zette de middag luister bij met zang en muziek. Aan de gasten werd een lunch aangeboden.

OHM pr150jr