Onthulling borstbeeld van wijlen kunstenaar Krishnapersad Khedoe
Op dinsdag 20 februari is een borstbeeld van wijlen kunstenaar Krishnapersad Khedoe onthuld en een museum in gebruik genomen. Dit aan de Noord Polderdam allenaast zijn woonhuis. Hij heeft meer dan 150 kunstwerken geproduceerd en zijn de Baba en Mai en Jai Kishaan beelden alsook vele godsbeelden in vele tempels zijn creatie. Diverse prominenten spraken over het leven en werk van de heer Khedoe w.o. de voorzitter SHI Shabier Ishaak. Hij stelde voor de Noordpolderdam te doen vernoemen naar deze kunstenaar en de Koning straat te vernoemen naar wijlen minister van Sociale Zaken, Juspol, en voorzitter van de grootste gemeente Sanatan Dharm. Er werd 1 minuut stilte in acht genomen, ook voor Erwin de Vries. VHP voorzitter Santokhi, LVV minister, Dc Wanica, voorzitter Stg. Karishma, Cus voorzitter Manurat, VP Adhin e.a. spraken vol lof over kunstenaar Khedoe.
Hij is precies een jaar geleden op 76 jarige leeftijd overleden. Het borstbeeld is vervaardigd door de Nederlander Rouel van den Broek en dit bortsbeeld is onthuld door mw Lilawatie Khedoe in bijzijn van Shabir Ishaak en de VP Adhin en acharya Khedoe, een jongere broer van de beeldhouwer.
Er werd ook een boek met levenbeschrijving van de de beeldhouder Krishnapersad Khedoe, overhandigd aan o.a. VP Adhin, CUS voorzitter Manurat, Stg. OHM ondervoorzitter B. Ganagram Panday, SHI voorzitter Shabier Ishaak en aan VHP voorzitter Santokhi.
De samenleving en natie hebben een grote man vereeuwigd.
OHM
Toespraak van de de Voorzitter van de CUS,Aniel Manurat.
Voor de Culturele Unie Suriname is het een eer om vandaag – in het kader van de ingebruikname van het Museum– Ter nagedachtenis van de Beeldhouwer Krisnapersad Khedoe kort het woord tot u te richten.
Wijlen de heer Krisnapersad Khedoe heeft vanaf kleinsaf zich beziggehouden met het beeldhouwen. Langzaam maar zeer zeker groeide hij – door zijn hobby te professionaliseren – tot een zeer bekende en bekwame nationale en internationale beeldhouwer.
Ik zeg dit opgrond van zijn verdiensten.
In 1994, dus 24 jaren geleden vervaardigde hij het monument van Bába en Mái, die de geschiedenis inging als het monument uit de geschiedenis van de contractarbeiders na de afschaffing van de slavernij in Suriname. Een copie van dit monument staat in het land van de herkomst van de contractarbeiders, namelijk India en wel in de havenstad Calcutta, vanwaar de Hindustaanse contractarbeiders ingescheept werden voor Suriname.
Een tweede belangrijke standbeeld van wijlen Krisnapersad Khedoe staat aan de voorzijde van de Zondag Markt aan de Derde Rijweg. Dit beeld vertegenwoordigd de grootste arbeidersklasse, namelijk de landbouwersgroep in Suriname.
Hiernaast heeft hij meer dan 165 beelden vervaardigd voor o.a. het behoud van de Surinaamse cultuur, de traditie en de geschiedenis.
Als ik één van de doelstellingen van de culturele Unie Suriname in ogenschouw neem – zijnde een nationale orgaan die coördinerend en faciliterend optreedt bij activiteiten in verband met nationale-, culturele- en traditionele- hoogtij- en gedenkdagen, alsook het organiseren en mede organiseren en/of te gedenken en herdenken daarvan, in het kader van cultuurbehoud en cultuurontwikkeling – dan past deze dag het heel goed binnen de doelstellingen van de Culturele Unie Suriname.
Daarom heb ik bij de aanvang van mijn toespraak gezegd, dat het voor de Culturele Unie Suriname een eer is om vandaagde ingebruikname van het Museum, ter nagedachtenis van de Beeldhouwer Krisnapersad Khedoe toe te juichen voornamelijk voor de geschiedenis van Suriname.
Ik heb ook begrepen dat de heer Jan Soebhagsecretaris van de cus de verdiensten van betrokkene in het boek getiteld: een korte levensbeschrijving van wijlen de beeldhouwer Krishnapersad Khedoe heeft vastgelegd. Dit is zeer prijzenswaardig voor het behoud van de geschiedenis.
De Culturele Unie Suriname feliciteert Stichting Hindustaanse Immigratieen en de familie Khedoe met het heuglijk moment, dat zij vandaag een Museum in gebruik zullen nemen voor de geschiedenis van de Kunstenaars en beeldhouwers in Suriname en het buitenland .
Ik dank U.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!