Ontwikkeling Bharata Natyam in Suriname in boekvorm

Dans is niet alleen goed voor de lichamelijke, mentale en persoonlijke ontwikkeling van elk individu, ze brengt ook mensen bij elkaar. Een persoonlijke ervaring van Namita Bhaggoe-Ajodhia, die dankzij danslerares Madhoerie Jagmohan in 1996 kennismaakte met de klassieke zuid-indiase dansvorm Bharata Natyam.

De introductie van deze klassieke dansstijl is de basis geweest voor de oprichting van haar dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan, die op 4 juni twintig jaar bestaat. Deze mijlpaal wordt gevierd met de uitgave van een publicatie over de Bharata Natyam-danskunst in Suriname, in het bijzonder binnen de dansschool.

Cultureel erfgoed

Vanwege covid-19 heeft Bhaggoe-Ajodhia haar activiteitenprogramma in verband met het jubileumjaar in 2020 moeten annuleren. “De enige grote activiteit die nog door kon gaan, is het publiceren van het boek”, houdt ze de Ware Tijd voor.

Bharata Natyam bestaat al eeuwenlang, maar is pas eind jaren negentig door Jagmohan in Suriname geïntroduceerd. Bhaggoe-Ajodhia was één van de eerste elf leerlingen die vier jaar lang danslessen volgde bij Jagmohan. Op 18 mei 2001 deed ze haar arangetram (afstudeervoordracht). Nog geen maand later, op 4 juni, richtte zij haar eigen school op. Tot maart 2019 is zij in de leer gebleven bij haar goeroe Jagmohan.

De dansschool heeft de afgelopen twintig jaar onafgebroken lessen verzorgd in Bharata Natyam, volk, fushion en filmdansen. Vanaf 2002 tot heden zijn er elf dansproducties op de planken gebracht en drie afstudeervoordrachten (respectievelijk in 2014, 2016 en 2019). Hierdoor is er volgens lerares gezorgd voor een stukje ontwikkeling van deze dansstijl in Suriname. Vóór de introductie kende Bhaggoe-Ajodhia, die vanaf haar derde danst, alleen kathak en Indiase dansvormen die te zien zijn in de Bollywoodfilms. “Met de introductie van Bharata Natyam door mevrouw Madhoeri is er een ontwikkeling gekomen die een deel van ons cultureel erfgoed is geworden. Als wij van de tweede generatie het niet alvast vastleggen, wat gebeurt er over twintig jaar?” zegt de initiatiefnemer van het boek. In een multiculturele samenleving als Suriname, vindt ze het belangerijk dat mensen bij elkaar komen en blijven, en meer nog van elkaar leren en elkaars gewoonten en gebruiken begrijpen en waarderen.

Duurzaam

Los van interviews in de media is er volgens de initiatiefneemster nog nooit iets duurzaam op schrift vastgelegd, dat toegankelijk is voor de huidige en toekomstige generatie. Veel jongeren, wanneer ze scripties moeten maken, zoeken hun informatie op internet, maar over Bharata Natyam in Suriname is er niet veel info. Dit was meer haar motivatie om datgene wat ze in de twintig jaar met haar dansschool heeft verwezenlijkt en de achtergrondinformatie over de klassieke dans vast te leggen in een publicatie. Met haar dansschool heeft ze als tweede generatie gezorgd dat drie studenten (derde generatie) succesvol hun aragetram hebben afgerond.

In het boek wordt behalve over Bharata Natyam de invloed van de dansstijl op Bhaggoe-Ajodhia en het vormingsproces dat zij heeft doorgemaakt verwerkt. Ook Jagmohan wordt geïnterviewd. “Zij is helemaal enthousiast dat er een boek komt, omdat het belangerijk is dat de informatie ook goed gebracht wordt voor de komende generaties’’, zegt Bhaggoe-Ajodhia.

Doordat de initiatiefnemer zelf geen schrijver is, heft ze Marijke visser in de arm genomen, die met haar eigen team het boek heeft samengesteld. “Het wordt een boek dat over vijftige jaar nog bruikbaar moet zijn. Ik heb aan mijn studenten gezegd dat wanneer zij in hun hobbelstoel zitten dat zij aan hun kinderen en kleinkinderen kunnen wijzen dat zei ook deel hiervan hebben uitgemaakt’’, zegt Bhaggoe-Ajodhia. Er zullen exemplaren worden geschonken aan verschillende bibliotheken om de informatie bereikbaar te maken.

Bron: dWT

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *