Ontwikkeling traditionele medische systemen stap dichterbij

Suriname kan in de naaste toekomst zowel een hub worden als een leidinggevende positie krijgen in de regio als het gaat om traditionele medische systemen. Donderdag heeft ons land met India hierover een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De ambassadeur van India, Mahender Sing Kanyal, zegt dat Suriname alle ingrediënten en de potentie heeft. Hij legde uit dat Ayurveda de oudste holistische geneeswijze is die in zijn land wordt gebruikt.

Intussen is Ayurveda een belangrijke deel geworden van het nationale gezondheidssysteem in India. Ook zijn er over ongeveer zeshonderd Ayurveda medicijnen farmaceutische standaarden gepubliceerd. “Heden ten dagse is er een grote markt voor dit soort medicijnen en vormen ze ook een belangrijke bron van inkomsten”.

De ambassadeur legde de nadruk op de verhoogde kosten voor gezondheid, de toename van ziekten en de groeiende noodzaak voor ontwikkeling van duurzame Ayurveda en traditionele geneeswijze. Suriname kan voordelen uit de unieke rol van traditionele medische systemen halen. De nu bereikte samenwerking heeft niet alleen voor de beide overheden voordelen, maar ook voor de private sector. De voordelen zijn zowel financieel als op het gebied van educatie en onderzoek.

Ondersteuning
Minister Yldiz Pollack-Beighle van buitenlandse Zaken onderstreepte dat de overeenkomst Suriname de mogelijkheid biedt om de nationale gezondheid op een professionele en duurzame wijze naar een hoger niveau te tillen. “Het land is rijk aan natuurlijke hulpbronnen en we bezitten ook een tropische regenwoud vol schatten. Veder weet de bevolking ook veel over hoe deze schatten moeten worden omgezet zodat ze voor het welzijn van de mens kunnen dienen”.

Met deze stap wordt volgens haar gehoor gegeven aan de roep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om regulering en ondersteuning van beleid in traditionele medische systemen. De bewindsvrouw gelooft in het goede doel van het project.

Haar collega van Volksgezondheid, Antoine Elias, benadrukte het belang van regelgeving en opleiding. Hij noemde training en opleiding noodzakelijk voor kwalitatieve beoefenaars, gebaseerd op het principe van patiëntveiligheid. “WHO heeft reeds referentiekaders en richtlijnen opgesteld en erkent hiernaast de ayurveda ook als oudste wetenschappelijk en traditioneel medisch systeem dat steeds meer bekendheid krijgt”, zegt de bewindsman.

Waardering
Vice president Ashwin Adhin heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van dit project. Hij zegt dat hiermee waardering wordt gegeven aan traditionele kennis. Al voordat hij in de politiek was, had hij aandacht hiervoor, alleen had hij niet verwacht dat Suriname zover zou komen.

Ook minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is blij met deze ontwikkeling, omdat hij zich bewust is van de potentie die er is en de voordelen die uit deze overeenkomst te halen zijn. Hij heeft alle betrokkenen opgeroepen om mee te werken aan het project. Personen die zich hiermee bezighouden, kunnen zich nu al laten registreren bij de districtscommissariaten.

DWT 24-1-2020

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *