Oorzaken van het vormen van nierstenen

Het aantal patienten met nierklachten en nierstenen is aan het stijgen. Bij het maken van nierstenen spelen twee stoffen een belangrijke rol. calcium en oxalaat.

Oorzaken voor het vormen van nierstenen.

  1. Als ons urine extra geconcentreerd is, is de kans groot dat ons lichaam nierstenen kan aanmaken. Als uw urine te dik is, is het noodzakelijk dat u 3 tot 3 ½ liter water per dag drinkt.
  2. Verhoogde Oxalaten: Deze zijn bepaalde stoffen die stenen maken in ons lichaam. Door bepaalde processen in ons lichaam komen Oxalaten vrij. Ook komt deze in ons lichaam door bepaalde voeding die wij eten die veel Oxalaten bevatten, zoals amandelen, chocolade, spinazie enz.
  3. Minder Calcium : Calium die via natuurlijke producten ons lichaam binnenkomt, is niet schadelijk en zorgt ervoor dat Oxalaten niet in ons bloed terecht komen,maar in ons darmsysteem gaan.
  4. Minder Citraten in ons lichaam: deze zijn organische zuur die in vruchten zoals lemmetje en citroen en groenten voorkomen.
  5. Verhoogde Urinezuur: in ons lichaam is, kunnen nierstenen gevormd worden. Veel  urinezuur in ons lichaam zorgt ook dat voor jicht problemen. Gebruikt u minder vlees, garnalen, schaaldieren (krab/kreeft) en orgaanvlees zoals lever en nieren, want deze zorgen namelijk ervoor dat de urinezuur verhoogd wordt.
  6. Minder goede darm bacterien. Deze goede bacterien in ons darmflora voeden zich met Oxalaten en verminderen deze met 95%. Tekort aan deze bacterie kan zorgen voor verhoogde Oxalaten. De redenen dat u een tekort aan kunt hebben zijn bv : veel anti-biotica gebruik of Door rauwe groenten zoals tomaat, komkommer, kool, kropsla enz. te consumeren, kunnen we de goede bacterien vermeerderen.
  7. Te kort aan Magnesium en Potassium: als we weinig groenten eten, kunnen ook nierstenen vormen in ons lichaam.
  8. Hoge mate van Vitamine D in de vorm van supplementen. Deze zorgen voor een hoge mate van Calcium in uw nieren. Indien u wel supplementen gebruikt, zorg ervoor dat u punt 9 en 10 wel toepast.
  9. Tekort aan vitamine K2: vitamine K2 zorgt ervoor dat Calcium naar ons botten en gewrichten vervoerd wordt, waar het nodig is.
  10. Te veel zout (sodium): als u te veel zout gebruikt en weinig groente, komt er te veel sodium in ons lichaam die Calcium naar ons nieren brengt waar nierstenen gevormd kunnen geworden.

 

Het vastleggen van nierstenen:
Als u wilt nagaan als er nierstenen voorkomen in uw lichaam, kan dat door middel van een echografie of rontgenfoto. Door middel van lab onderzoek van bloed en urine kan de arts nagaan welke van de oorzaken overheersen bij u. Als nierstenen in uw lichaam kleiner zijn dan 4mm, kunnen deze nog middels oplossing verwijderd worden. Het is noodzakelijk dat u let op wat u eet en drinkt.

Voor meer informatie volgt u:
Facebook pagina: Nisha A. Sanchit-Jagdeo
Youtube: Tips voor uw gezondheid

Geriatrie Verpleegkundige
Nisha Sanchit-Jagdeo
 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *