Opinies van Maharishi en Guru Dev t.a.v. het gebruik van de Om mantra

De benedenstaande opinies tav het gebruik van Om Mantras zijn van de traditie van Maharishi en zijn Guru, Swami Brahmananda Saraswatie Maharaj, Jagad Guru en Shankaracharya van Jyotir Math, de sprituele zetel in het Noorden van India, die voor 300 jaren vrij was, omdat niemand waardig genoeg was om deze zetel te betreden, totdat Guru Dev deze zetel accepteerde.

Maharishi: 

“…… Het is duidelijk dat er twee manieren van leven zijn, de manier van leven van een Sanyasi (Kluizenaar) en de manier van leven van een huishouder. De een is  tegengesteld aan de ander. Een Sanyasi doet afstand van alles van de wereld, terwijl een huishouder heeft alles nodig en verzamelt alles. Shastra’s verklaren beide levenswijzen als de wegen van emancipatie. Beide zouden de “Moksha-Marga” Nivarthi Marga en “Privathi Marga” zijn. De één realiseert zich door verzaking en onthechting, terwijl de andere gaat door alle gehechtheden en accumulatie van alles wat nodig is voor het fysieke leven.

We hebben twee verschillende sets van mantra’s die passen bij de twee manieren van leven. Mantra’s voor de Sanyasis hebben het effect dat ze het gevoel van onthechting en verzaking vergroten, en hebben ook de kracht om de objecten van wereldse genegenheid te vernietigen, als er dergelijke objecten voor hem zouden overleven. In tegenstelling hiermee zijn de mantra’s die geschikt voor de huishouder, die de doeltreffendheid hebben om ook het materiële aspect van het leven te harmoniseren en te verrijken. 

De mantra’s van de Sanyasi hebben een destructief effect op het materiële levensveld, terwijl de mantra’s die geschikt zijn voor de huishouder, constructieve waarden voor ogen hebben.

‘Om’ is de Mantra voor de Sanyasi. De Sanyasi herhaalt “Om” “Om” Om “. Het wordt hem gegeven in de tijd van ‘Sanyas-Diksha’, op het moment dat hij de gehechtheid aan de wereld volledig heeft afgezworen. Verzaking en onthechting nemen toe met de herhaling van ‘Om ‘,’ Om ‘wordt hardop gezongen door een Sanyasi om een ​​eind te maken aan zijn verlangens. Verlangen wordt vernietigd door luid de mantra’ Om ’te zingen. En als er een verlangen is dat diep geworteld is in de geest van de Sanyasi, zal het zingen van ‘Om’ resulteren in vernietiging van het object van zulk een verlangen om de Sanyasi volledig onwenselijk te maken. De Sanyasi bereikt vrede door de verzaking en vernietiging van verlangens, terwijl de vrede tot de huishouder komt wanneer aan zijn behoeften wordt voldaan, wanneer zijn verlangens zijn vervuld. De mantra’s voor de huisbewoners hebben het effect dat ze deze verlangens vervullen. 

Als de huishouder helaas de Om Mantra begint te herhalen, ‘Om’, ‘Om’ Om ‘ ervaart hij de destructieve effecten in zijn materiële leven. Het effect begint met geldverlies en gaat vervolgens door met het vernietigen van voorwerpen van genegenheid, één voor één. Zo’n man, wanneer hij geldverlies en scheiding vindt van de geliefden, wordt hij gereduceerd tot totale kalmte en frustratie. Waar is de kans op spirituele ontwikkeling of ervaring van vrede en geluk voor zo’n terneergeslagen ziel?

Het pad van armzaligheid en ellende in de wereld kan niet leiden tot eeuwig geluk. Als de man op weg is naar eeuwig geluk, zou hij elke dag de toename van vrede en geluk moeten voelen, en dit alleen zal hem verzekeren dat hij op weg is naar blijvende vrede en eeuwig geluk. Als je naar het licht loopt, zou je bij elke stap de toename van het licht moeten kunnen voelen … 

De mantra’s die bij de Sanyasis passen, kunnen nooit bij de huisbewoners passen. Honderden Godminnende en Godvrezende families zijn geruïneerd vanwege de vernietigende effecten van Sanyasa Mantra, namelijk “Om”. “Om” vernietigt verlangens en vernietigt ook de objecten van verlangens en daarom brengt het kalmte van geest en verzaking en onthechting van het materiële leven alleen tot Sanyasis wanneer zij Om herhalen; voor hen brengt het de ervaring van gemoedsrust en vanuit deze ervaring bevelen ze over het algemeen het zingen van ‘Om’ aan hun volgers aan.

Maar wanneer een huishouder Om herhaalt, ervaart hij,  zolang hij ‘Om’ herhaalt, een gemoedsrust, maar wanneer hij naar buiten komt om zaken of huishoudelijk werk te doen, merkt hij dat de Atmosfeer tegen zijn verlangen en plannen is. Het zwijgende effect op de geest en destructieve effecten in het materiële leven worden beide naast elkaar ervaren. Sommige mensen zeggen dat we het materiële leven met betrekking tot de devotionele praktijken en mantra’s moeten negeren. Maar dit is een dwaze ideologie. Kun je mogelijk de overwegingen van het materiële leven negeren, wanneer de mantra’s die wel beïnvloeden? 

Kies een pad dat je ook in je materiële leven gelukkiger zal maken. Leef niet in het paradijs van een dwaas. Denk niet dat uw lijden een einde maakt aan de ellende van vandaag of zal werken als reservering in de galerijen van de hemel voor morgen. Wees vredig en gelukkig in het heden en probeer deze staat permanent te maken. Dit is het pad van Bevrijding, in het Leven Jivan-Mukti, de meest verheven staat in het menselijk bestaan, de staat van blijvende vrede en eeuwige gelukzaligheid.

En dit recht heeft U door een correcte en geschikte Sadhana (Meditatie) te hebben. En omdat de Mantra’s een belangrijke rol spelen op het gebied van Sadhana, moet je heel erg voorzichtig zijn bij het selecteren van de Mantra. De theorie van Mantras is de theorie van geluid. Het is het meest wetenschappelijk en natuurlijk. 

Dames mogen geen Mantra’s herhalen die met Om beginnen. De uitspraak van Om is als vuur voor de dames. Dit is de praktische ervaring van veel toegewijde dames die ‘Om Namah Shivaya’ of ‘Om Namonarayanaya’ of ‘Om Namo Bhagvate Vasudevaya’ of een dergelijke mantra herhalen die met Om begint ….. 

Houd je niet vast aan de onbehulpzame Mantra’s. Op het moment dat je merkt dat je in de verkeerde trein bent gestapt, is het verstandig er zo snel mogelijk uit te stappen. Het is dwaas om vast te houden aan de verkeerde trein en overal heen te gaan. ‘

https://www.youtube.com/watch?v=jNrYocVNzBQ&fbclid=IwAR0EBNeqMlZy6BT1sm8g_MgKBA0oFDCER0H2t2FxkHvzjBhH9RgnJFdyAVI

Maharishi on om mantra

On OM and the HUM – Maharishi Mahesh Yogi – YouTube

August, 1968, Squaw Valley, California, USA https://www.andyneagu.ro Meditație Transcendentală

www.youtube.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *