Oriëntatie bezoek Dr. Bhimull uit Trinidad

Dr. Visham Bhimull, huisarts in Trinidad is op bezoek in Suriname. Dr. Bhimull is ook verbonden aan de NCIC (National Council of Indian Culture ) in Trinidad, als secretaris. Op 25 november had hij een ontmoeting met diverse vertegenwoordigers uit de Hindustaanse gemeenschap waaronder Maurits Hassankhan (tezamen met enkele docenten van de faculteit Humaniora van de AdeK), Aniel Manurat en Jan Soebhag (CUS), Dev Sharman (Stg. Swarnapath), Satyanand Pramsoekh (SHP), Lando en Nirmala Ramdien (Stg. Kala ke Puja) en Radjen Baldew (Stg. OHM Suriname).
Dr. Visham Bhimull voltooide een Bachelor in de geneeskunde Bachelor of Surgery (M.B.B.S. 2005) aan de Faculteit der Medische Wetenschappen, University of the West Indies (UWI). Hij is de secretaris-generaal van de Centrale Branch van de Trinidad en Tobago Medical Association (TTMA). Hij heeft een grote belangstelling in Noord-Indiase talen (Indo-Arische talen), met een focus op Trinidad Hindustani taal en studeerde Hindí, Sanskriet, Bhojpuri, Spaans en Frans.
Niet alleen zijn belangstelling voor onze Sarnami bracht hem naar Suriname maar ook zijn belangstelling voor de baithak gana muziek. Zijn belangstelling strekt zich verder uit naar de Indiase Diaspora uit de contractanten periode en dit voert hem wereldwijd naar de plaatsen waar deze Hindustanen zich vestigden. De Hindustani talen die zich in den vreemde verder ontwikkelde boeien hem in hoge mate. Zijn grondigheid in de aanpak van deze materie mocht wel blijken uit zijn gedurfde uitspraken. Hij vindt het jammer dat Trinidad weinig gebruik maakt van de mogelijkheden die Suriname biedt op Sarnami (Bhojpuri) gebied en bereidt zich voor om uitwisselingsprogramma’s op te stellen tussen Hindustani spreker uit beide landen. Het opzetten van een Caraïbische Bhojpuri taalgroep behoort ook tot zijn streven.
Er werd besloten dat er in het komend jaar een lezing van hem komt over de Hindustani Linguistiek, zodat Surinamers ook deelgenoot kunnen worden van zijn gedachtengoed.
Voor de Surinaamse deelnemers werd wederom het gemis aan een centraal Sarnami & Hindustani instituut duidelijk daar er vele culturele vraagstukken zijn die een centrale aanpak vereisen maar waarvoor er geen ruimte en middelen zijn. Deze vraagstukken zullen uiteindelijk beantwoord moeten worden, zodat de verdere ontwikkeling van de Hindustaanse Cultuur in Suriname krachtig aangestuurd kan worden.
orientatie-bezoek-dr-bhimull-uit-trinidad1orientatie-bezoek-dr-bhimull-uit-trinidad-2