Parlementsleden kiezen nieuwe president in India

De Indiase eerste minister (midden) en andere parlementsleden staan in de rij om hun stem uit te brengen. 

Indiase parlementsleden zijn begonnen aan een stemming waarin de nieuwe president van het land wordt aangeduid. In India heeft de president een hoofdzakelijk ceremoniële functie. Twee ‘dalits’ (kastelozen) zijn kandidaat en dat is uitzonderlijk.

De 71-jarige Ram Nath Kovind, tot voor kort gouverneur van de oostelijke staat Bihar, is de grootste kanshebber voor het presidentschap. Hij is de kandidaat van de Bharatiya Janata-partij (BJP), de regerende partij in India.

Hij neemt het op tegen de 72-jarige Meira Kumar, een gewezen federaal minister en de eerste vrouwelijke parlementsvoorzitter in het land. Kumar wordt in haar strijd om het presidentschap gesteund door de Congrespartij, de grootste oppositiepartij.

Wie het uiteindelijk haalt, wordt beslist door een electoraal college waarin zowel de beide kamers van het federale parlement als de parlementen van de deelstaten vertegenwoordigd zijn. In totaal krijgen 776 federale en 4.120 regionale parlementsleden nog tot maandagavond (lokale tijd) de kans om hun stem uit te brengen. Op donderdag 20 juli wordt de uitslag bekendgemaakt.

Onderaan de ladder

Het wordt hoe dan ook nog maar de tweede keer in de geschiedenis dat India een dalit als president zal hebben. Eerder viel die eer al eens te beurt aan Kocheril Raman Narayanan, die president was van 1997 tot 2002. De dalits staan helemaal onderaan de ladder in de traditionele kastemaatschappij in India. Ook vandaag leeft een groot deel van die gemeenschap nog altijd in armoede.

De nieuwe president zal op 24 juli de fakkel overnemen van Pranab Mukherjee, een politieke veteraan van de Congrespartij. Zijn vijf jaar durende ambtstermijn is afgelopen.

Bron: HLN.be