Phagwá Milan 2020 groot succes

De 12e Phagwá Milan die Stichting Organisatie Hindoe Media (OHM), de Culturele Unie Suriname (CUS) en de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI) hebben  georganiseerd  op zondag 8 maart 2020 in het Lalla Rookh complex van de NSHI is wederom een groot succes geworden. Voorheen werd dit event Cautál Milan genoemd. Vorig jaar is het gehouden in het Sportcomplex Kwatta te 4e Rijweg.

Traditiegetrouw zijn weeskinderen van diverse kinder tehuizen en bejaarden uit o.a. Ashiana en Sathe Sath vergast op muziek, eten en drinken en giften van Vriendengroep Himmat uit Nederland. Totaal zijn er ruim 1000 warme maaltijden verstrekt.

Diverse Cautálgroepen hebben opgetreden gedurende de middag en vooravond, waarbij wederom de goed getrainde groep van Noordpolderdam en de Nauyugá groep uit Groningen, Nederland, de show stalen. De groep van het nabijgelegen Doekhieproject schitterde ook.

Vooraf was er een baithak gáná groep onder leiding van hr. Harold Ramkoemar die voor de muzikale  omlijsting zorgde. Dansoptredens, suikerspin, treintje, schaafijs, smincken, schilderkunsten, massages en muziekinstrumenten bespelen maakte de milan gezellig voor jong en oud. De avond werd al dansend afgesloten met de  Hindustaanse Top Bollywood Hindi Cover Band “Hum Tum” uit  Nederland. Ook de aanwezigheid van een Indiase zangeres in de band maakte de kwaliteit oorstrelend.

Uitreiking oorkondes en OHM Cautál boek:

De “Lekkerste Bará Competitie“ was een goede trekpleister. Reeds om 13 uur stonden klanten te wachten om de verse bará’s van de deelnemende groepen te proeven. Er zijn meer dan 1000 bará’s verkocht, naast ghughari, pakorá , jalebi etc. De familie Sewradj won de competitie, op de 2e plaats gevolgd door familie Ramdien en de Durga mausi’s, waarbij er vele soorten bará’s en catni geserveerd werden. Tot 19.00 uur was er nog grote vraag naar de knapperige bará’s.

De 35 informatiestands trokken tussen 13 en 18 uur ruime belangstelling van de bezoekers. Hieraan hebben vele spirituele organisaties, religieuze-, Áyurvedische-, gezondheids-, kunstenaars-, muziekinformatieve e.a. stands deelgenomen.

VG Himmat uit Nederland doneerde aan de bezoekende kinder- en bejaardentehuizen uit haar, inmiddels 17e, container hulpgoederen wederom bruikbare medische hulpmiddelen en andere goederen waaronder rollatoren, rolstoelen, computers en kinderspeelgoed.

De samenwerkende organisaties NSHI, CUS en OHM blikken tevreden terug op een geslaagde Phagwá Milan 2020. Ze wensen de gemeenschap alvast een Shubh Holi toe en willen tenslotte erop wijzen dat het gooien met kleursel, water en parfum dient te gebeuren na de Holiká dahan (verbranding), en dat het Phagwá feest (voor Hindu’s) een religieus karakter heeft en dus een vegetarisch feest is. Wij roepen de samenleving op het nodige respect te hiervoor op te brengen. SHUBH HOLI!

OHM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *