Pitra Paksha
Pitra Paksha – Wat is de betekenis?
Sadhguru legt uit over de betekenis van Maháláya Ámávasya en Navrátri, die op uitbundige wijze gevierd zullen worden.
Sadhguru: De nieuwe maantijd die bekend staat als de Maháláya Ámávasya is het begin van Dussehra. Het is een speciale dag gewijd aan het offeren om onze dank te uiten aan alle voorgaande generaties van mensen die hebben bijgedragen aan ons leven.
Menselijke wezens en hun voorouders bestaan al 20 miljoen jaar op deze planeet. Dat is lang. Al deze honderdduizenden generaties die op deze planeet vóór ons hebben geleefd, hebben ons het een en ander gegeven. De taal die we spreken, de manier waarop we zitten, onze kleding, onze gebouwen – bijna alles wat we vandaag kennen, is door generaties voor ons tot ons gekomen.
Pitra Paksha: het verhaal van voorgaande generaties
Toen er alleen dieren op deze planeet bestonden, draaide het allemaal om overleven, eten, slapen, reproduceren en sterven op een dag. Langzamerhand begon dit dier dat alleen overleving kende, te evolueren. Van een horizontale houding begon het op te staan; de hersenen begonnen te groeien en het vermogen van dit dier om dingen te doen begon plotseling te vermenigvuldigen. Het belangrijkste aan mens zijn, is dat we voorwerpen/ hulpmiddelen/instrumenten kunnen gebruiken. Door dit eenvoudige vermogen om voorwerpen/ hulpmiddelen te gebruiken, hebben we het vermenigvuldigd of het laten uitgroeien tot technologieën. Het menselijk leven begon op de dag dat een aap een bot van een dijbeen van een dier oppakte en ermee begon te vechten in plaats van met alleen zijn handen, en toen hij, afgezien van zijn eigen lichaam, de nodige intelligentie ontwikkelde om instrumenten te gaan gebruiken om zijn leven te leiden.
Nu begonnen de mensen hun levens te structureren zodat men een beetje beter kon leven dan de dieren. Er kwamen schuilplaatsen, gebouwen verrezen , er kwam kleding – zoveel dingen gebeurden er op deze planeet vanwege menselijke wezens. Van eenvoudige dingen zoals vuur maken tot het ontdekken van het wiel en ontelbare andere dingen, zijn erfenissen van generatie op generatie doorgegeven. We zijn wie vandaag de dag zijn, alleen vanwege alle dingen die ons zijn doorgegeven. Stel dat mensen nooit kleren hadden gedragen, en stel dat je de eerste persoon was die een hemd moest naaien, het zou niet gemakkelijk zijn; het zou vele jaren duren om erachter te komen hoe je een shirt moet naaien.
Pitra Paksha: Dankbaarheid uiten
We hebben alle dingen die we vandaag hebben als vanzelfsprekend beschouwd. Maar zonder de generaties die ons voorafgingen, zouden we hier in de eerste plaats niet bestaan; ten tweede zouden we zonder hun bijdrage niet alle dingen hebben die we vandaag hebben. Dus in plaats van ze als vanzelfsprekend te beschouwen, is vandaag een dag waarop we onze dankbaarheid aan hen allen betuigen. Het is gedaan als een ritueel om eer te bewijzen aan de overleden (voor)ouders, maar is in feite een uiting van dankbaarheid voor al die generaties voorouders die voor ons leefden.
In deze tijd van het jaar begint net de oogst . Dus de eerste producten worden aangeboden aan de voorouders als een teken van respect en dankbaarheid, door het offeren van pindda, voordat de hele bevolking andere festivals zoals Navratri, Vijayadashami en Diwáli gaat vieren.