Pt. Krishnapersad Khedoeweg een feit

4.5 kilometer lang weggedeelte heette eerder Noordpolderdam

Pandit Krishnapersad Khedoe is zondag vereeuwigd met de vernoeming van de voormalige Noordplderdam naar hem. Dit gebeurde in aanwezigheid van de familie van de bekende kunstenaar, de Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI), de districtscommissaris van Wanica Noord-West Suraksha Sital-Hirasingh, de fractieleider van de VHP in de Assemblee, Asiskumar Gajadien, districtsraads- en ressortraadsleden van Wanica en buurtbewoners.

Baba en Mai

SHI-voorzitter Ramon Jawalapersad stond bij het officieel gedeelte stil over hoe hetgeen tot stand is gekomen. Pt. Khedoe studeerde van 1971 tot en met 1976 in Den Haag en keerde na de succesvolle afronding van zijn studie terug naar zijn vaderland. De kunstenaar verzorgde onder andere via het Nola Hatterman Instituut gratis lessen aan studenten en droeg zodoende zijn kennis over aan.

Hij heeft ruim 165 beelden gemaakt vanaf het jaar 1960. Dat deed de geestelijke onder andere voor diverse verenigingen, organisaties en individuen. Echter het meest bekende werk van Pt. Khedoe werd het beeld van Baba en Mai dat aan de Waterkant in Paramaribo te vinden is. Dit beeld symboliseert de Hindostaanse immigratie en werd op 4 juni 1994 onthuld. Het was een droom van de niet lang terug overleden SHI-voorzitter, wijlen Shabier Ishaak, om de weg te vernoemen naar de kunstenaar die het monument van Baba en Mai heeft vervaardigd. De beeldhouwer Krishnapersad Khedoe overleed op 20 februari 2017 op 76-jarige leeftijd. 

De Noordpolderdam is een belangrijke weg, die ongeveer gelijk aan de Kwattaweg loopt. De weg rekt zich uit vanaf de Vierde Rijweg tot de Vijfde Rijweg en is ongeveer 4.5 kilometer lang. Aan deze weg mond ook een aantal Leidingen uit. Het is een belangrijke alternatief voor de Kwattaweg richting Saramacca.

SAM

Bron: DBS