Pulsmedia promoot karaoke set

Wie van zingen houdt en daarvan een hobby wil maken, kan de karaoke set die Pulsmedia aanbiedt, goed gebruiken. De set kan kinderen ook stimuleren om te gaan zingen en meer interesse te tonen in muziek. Joy Pultoo van Pulsmedia (Nederland) heeft maandag avond hierover een presentatie gehouden in het gebouw van de Organisatie Hindoe Media Suriname (OHM).

Geavanceerd apparaat
“Ik heb een zeer geavanceerd apparaat ontwikkeld en de software ook aangepast met Surinaamse liedjes. Bij het zingen kun je de echo, microfoon en toonhoogte regelen. Vaak wordt karaoke gedaan op nummers van Youtube, waar deze mogelijk niet bestaat. Wil je een nummer zinger dat niet op het geheugen van de karaoke set staat, dan kun je die als mp4 dowlooden en op de geheugen van de set zetten waar dan weer de mogelijkheid betssat om het geluid, de toonhoogte en de echo te regelen”, verteld Pultoo.

Op de karaoke set staan ruims 130.000 Engelse-, 3500 Indiaase- en 68 Surinaamse nummer. “Vaak wordt karaoke geassocieerd met iets dat voor ouderen is. Jongeren doen daaraan niet graag mee, maar de bewustwording en stimulans van ouders is belangrijk”, merkt Pultoo op, waarna hij een demonstratie geeft door een liedje te zingen.

Kritisch publiek
Het publiek dat overwegend uit muziekkenners bestaat, die actief participeren in het project van OHM en de sociaal culturele vereniging SEWA om muziekonderwijs te standaardiseren en naar buurten te brengen, plaats kristische kantekeningen na de presentatie van Pultoo. ”Ik zou graag willen weten welke spelling er is gebruikt. Want het wordt voor mij erg moeilijk om te zingen als er niet consequent voor de lange klanken een trema is gebruikt od de letter dubbel voorkomt”, zegt Dharma Gangaram Panday. Directeur Sharad Kumar van het Vivekananda Cultureel Centrum onderstreept dat uitspraak moet worden gekoppeld aan een emotie. Anders lees je gewoon voor. Zangdocent Rishi Moella vindt niet dat kinderen gestimuleerd moeten worden om zonder enige kennis van zingen, karaoke te doen. “Als we kindren dit aanleren zonder enige zangteckniek en gemoedstoestanden, dan loopt het helemaal verkeerd. Als je iets één keer fout hebt geleerd, dan is het erg moeilijk om het af te leren”, zegt hij resoluut. Anderen suggereren om de notenbalk op te nemen in het systeem zodat er vanaf het begin goed wordt gezongen. Pultoo noemt de karaoke set slechts een hulpmiddel voor hobbyisten. “Karaoke betekent niet dat je kunt zingen, maar dat je het leuk vindt. Het helpt je ontspannen en een leuke sfeer creëren. In Nederland worden karaoke avonden steeds gezelliger. Wie echt wilt zingen, moet natuurlijk een opleiding daartoe volgen. “Na de presentatie heeft Pulto een karaoke set geschonken aan het bestuur van OHM.

DWT 23-10-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *