Qigong, een chinese geneeswijze
Op zaterdag 15 april werd er een Qigong workshop voor artsen, fysiotherapeuten en andere paramedici in het gebouw van de Vereniging van Medici gehouden door een internationaal bekende Qigong meester Xiao Yande, die nu op bezoek is in Suriname. Qigong is een eeuwenoude gezondheid bevorderende en genezende beoefening middels ademhaling en beweging.
Qigong betekent je tijd inzetten om de techniek te beheersen; is een leerproces.
Dhr. Xiao hield zijn betoog in het Manderijn, welke vertaald werd door drs. Jeffrey Lau. Hij ging in zijn inleiding eerst diepgaand in over CHI (te vergelijken met PRÁNA).
Chi is een veelomvattend begrip en houdt in:
- Natuurlijke energie/kracht, dus die al in de natuur aanwezig is en die eenieder al vanaf de geboorte meekrijgt. Wij zijn als mens onlosmakelijk verbonden met de natuur. Chi wordt overgedragen van de ene op de andere generatie. Het circuleert bewust of onbewust in je lichaam tot je dood.
- Levenskracht
- Energie
In de natuurkunde wordt het gezien als iets heel kleins dat deel uitmaakt van alle levende wezens.
Chi moet steeds gevoed worden, anders gaat het achteruit en we gaan uiteindelijk dood. Het lichaam heeft ademhalingsoefeningen en voedingsbronnen nodig om chi te ontwikkelen en te onderhouden. Bij de allereerste ademhaling na de geboorte beginnen we al onze energie op te bouwen. Chi neemt niet steeds toe. Naarmate we ouder worden, zonder dat we ziek zijn, neemt het af tot een leeftijd van maximaal 120 jaar. Bij ziekte neemt chi af tot we dood gaan. Dus om gezond te blijven moet je ervoor zorgen dat chi gewaarborgd wordt.
Wat doet Chi?
- houdt het lichaam op een bepaalde temperatuur
- zorgt voor beweging (peristaltiek, circulatie)
- zorgt voor balans in het lichaam
- zorgt voor voeding voor het lichaam.
Chi kan verstoord raken door:
- Externe faktoren: klimaat, dus door TE warm en TE koud weer kunnen ziekten ontstaan.
- Stress, angst, piekeren; beheersen van de ademhaling kan helpen om chi te behouden in dergelijke situaties.
- Ongelukken
De verschillende behandelmethoden
De Chinese geneeskunst gaat uit van een holistische benadering, dus je moet de patient vanuit verschillende invalshoeken benaderen. De diagnose wordt gesteld middels alle zintuigen van de behandelaar w.o ook het voelen van de pols. Als je in balans bent, dan ben je gezond.
De behandelmethoden, die als doel hebben om de processen in het lichaam te verbeteren, zijn:
– Accupunctuur dmv naalden
– Pillen en injecties
– Accupressure: drukken op bepaalde punten
– Qigong
Qigong
Hierbij moet de patient ZELF aktief aan de slag; door elke dag te oefenen zichzelf genezen via signalen vanuit de hersenen; dus meer ZELFBEWUSTWORDING is nodig van de patient. Het bijzondere van Qigong is dat het de krachtswil teruggeeft aan de patient.
Drie aandachtspunten bij de beoefening van Qigong:
- Herstellen van het denken van de persoon: een positieve denkwijze creeren en het verdringen van een negatieve denkwijze.
- Ademhalingsoefeningen: verbeteren het metabolisme en de circulatie
- Juiste bewegingen
Dus na het beoefenen van al deze drie verbeter je de stroom van energie en heb je al voldoende chi en kom je in balans. Je hebt een sterkere krachtswil, je voelt je energieker, vrolijker en je kunt meer doen gedurende de dag.
Voor het BEHOUDEN van de gezondheid moet je wel regelmatig oefenen en wel 1 tot 2 keer per dag 45 minuten; en voor het GENEZEN 6 uren per dag. Bij chronische aandoeningen moet je 100 dagen lang 6 uren per dag oefenen.
Zie ook onderstaande video voor de oefeningen.
https://m.youtube.com/watch?v=n0mITKt21_8
.
OHM