Rádhá Ashtamí

6 september: Rádhá Ashtamí. Dit is de dag waarop wij Radha Rani’s Avatar op Aarde herdenken

Het hindu festival van Rádhá Ashtamí of Rádhá Jayantí’ herdenkt de geboortedag van ‘Shrí Rádhá Rání’. Ze is bekend als een ‘avatár’ van Godin Lakshmí. Het wordt gevierd tijdens de maand ‘Bhadrapada’ volgens de hindu kalender op de asthamí (achtste dag) van de shukla paksha (volgens de westerse kalender augustus-september). Rádhá Ashtamí wordt gevierd 15 dagen na ‘ Shrí Krishṇa Janmashtamí’, de geboortedag van Shrí Krishṇa.

Rádhá Rání (ook bekend als Rádhá Mátá) is de wederhelft en vrouwelijke energie van Shri Krishṇa die meer dan 5000 jaar geleden rond het einde van de Dwaparyuga op Aarde verscheen. Tot op de dag van vandaag wordt zij in vele mandirs aanbeden. In bijna ieder mandir waar er een murti (beeld) is van Shri Krishṇa , zal je ook een murti vinden van Radha Rani. 

Rádhá Rání staat symbool voor devotie en het verlangen van de ziel om één te worden met het Goddelijke. Dit wordt uitgebeeld in de Rádhá -Krishṇa verhalen, gedichten, bhajans (zoals beneden in de nieuwsbrief) en schilderijen. 

In Nederland en Suriname wordt er minder aandacht geschonken aan Rádhá Ashtamí dan bijvoorbeeld Shrí Krishṇa Janmáshtam, maar er zijn vele mandirs over de hele wereld die vandaag een speciale dienst zullen hebben ter ere van Rádhá Rání. 

Pt. Ashis Mathura en het SDnet team

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *