Raghoebarsing analyseert terugval Surinaamse Economie
Stanley K.Raghoebarsing,econoom en oud minister van LVV en PLOS , hield donderdagavond een lezing in het gebouw van de Stichting Oilifant. De economische situatie kent 3 sferen nl de reële, financiële en de monetaire sfeer. De verslechtering van de conditie van Suriname’s staatsfinancien begon reeds gelijk na het aantreden van de nieuwe regering in 2010. De begroting werd totaal ontwricht. Er is geld geleend, geld gedrukt en de reserves van de CentraleBank zijn opgemaakt terwijl een schuldpositie werd gecreëerd van 2.5 miljard SRD in 2010 naar 12 miljard SRD vandaag . Het probleem over de hoogte van de staatsschuld legde hij nader uit met de wet op de Staatsschuld in de hand. In plaats van de SRD 8.4 miljard tegen koers 4.04 is het nu SRD 12.7 miljard tegen koers van boven de 7.7 voor de US dollar.
De monetaire reserve van Suriname bedraagt nu $381 miljoen terwijl de Centrale Bank ook ernstig verzwakt is. De economische groei was -2% in 2015 en voor 2016 wordt dat geschat op -9%. De CBvS heeft haar primaire taak verzaakt door in plaats van de samenleving te beschermen ,zij de regering op een onjuiste manier is gaan helpen. De middenklasse is intussen compleet verarmd.
Ook 2017 ziet er niet fraai uit met een tekort van SRD 2 miljard en lopende leningen van SRD3 miljard. Reshuffelen alleen helpt niet. Alleen een nationale samenwerking en inspanning van overheid , bedrijfsleven, vakbeweging, kerken en maatschappelijke groepen kan een daadwerkelijke verandering brengen in het te voeren beleid.
Middels cijfermateriaal toonde Raghoebarsing de erbarmelijke financiële situatie van ons land aan. Hij toonde aan dat men de reserves en verdiensten heeft verbrast door te blijven uitgeven ondanks de inkomsten kelderden. Het is dan ook een gigantische job om het getij te doen keren wat een nationale inspanning vereist. Hij vergeleek Suriname met Griekenland welk land tot 2060 niet uit de problemen zal geraken .
Na de presentatie vond er een levendige discussie plaats . Een belangrijke vraag was over hoe lang de huidige financieel economische crisis van Suriname zou kunnen voortduren.” Een voorzichtige 8 jaren” werd er geschat