Raj Mohan brengt Hanumán Calisá in Rock- muziek versie uit

Raj Mohan, de onvervalste Sarnámi zanger uit Nederland heeft samen met zijn band Daayra in Nederland voor een super productie gezorgd van de alombekende Shri Hanumán Calisá. De zanger heeft er 5 jaar over gedaan om in een westerse muziekstijl ‘rock’ deze Calisá compleet op nieuwe toon en ritme te presenteren. De release vond wereldwijd tegelijkertijd plaats in India, Nederland, Suriname, de VSA en nog vele andere landen.

De Hanumán Calisá (veertig caupais (verzen) op Hanumán swámi) is een Sanátan hymne (stotra) ter ere van Hanumán. Het is geschreven door Goswámi Tulsidás in de Awadhi- taal en het is zijn bekendste tekst afgezien van de Rámcaritmánas Rámáyan. Het woord “cálísá” is afgeleid van “cálís”, wat het getal veertig betekent in het Hindi, aangezien de Hanumán Calisá 40 verzen heeft (exclusief de coupletten aan het begin en aan het einde).

De Surinaamse Kantráki/ Girmitiyá gemeenschap, verspreid over de zeven wereld zeeën, brengt de ‘Shrí Hanumán Cálísá’ uit in de allereerste hardrock versie. Deze Hanumán Cálísá is een poging om de hedendaagse Indiase/ Hindustáni kunst en cultuur te laten zien op een wereldwijd platform. De releasedatum was op 28 maart 2023, en dit valt in de periode van Rám Navamí (30 maart) en Hanumán Jayantí (6 april).

Raj Mohan, een afstammeling van de vierde generatie van de Kantráki gemeenschap die naar Suriname kwam en Manav- D, een afstammeling van de vijfde generatie uit Suriname, hebben deze moderne uitvoering van de Hanumán Cálísá gemaakt. Er staan nog vele klassieke bhajans/ devotionele nummers op de lijst om in een hedendaagse stijl tot het publiek gebracht te worden.

De makers hebben er 5 jaar over gedaan om deze produktie te realiseren en uit te brengen. De prachtige videoclip aan deze Calisá gekoppeld werd geschoten in Nederland en India. Het lied is tegelijkertijd ook beschikbaar gekomen op de grootste muziekkanalen op het internet zoals Spotify, ITunes, Saavn etc.

De rapper van deze hardrock band Daayra, Manav- D, zegt dat onze voorouders 150 jaar geleden in 1873 als contractarbeiders naar Suriname werden gebracht om te werken op de plantages. Zijn voorouders kwamen uit Gorakhpur, Uttar Pradesh.

De release van deze ‘Shrí Hanumán Cálísá’ is een uiting van hun culturele trots en is een eerbetoon aan hun voorouders die hebben bijgedragen aan de opbouw van hun gemeenschap in Suriname en Nederland.

Raj Mohan heeft een ruim repertoire aan liedjes in het Sarnámi gezongen en ook op dit vlak verwacht de artiest nog binnenkort een aantal nieuwe nummers uit te brengen. Sinds 2017 maakt hij met deze genre liedjes een enorme opmars mee in India waar hij sindsdien al meer dan 15 druk bezochte shows heeft verzorgd.

De artiest draagt zo op een bijzondere manier bij aan de bekendheid van Suriname in alle uithoeken van de wereld.

 

Radjen Baldew